Henk ten Cate was slechts één seizoen trainer van John Heitinga, maar kent hem goed genoeg om te kunnen stellen dat het een voorbeeldprof is. In De Telegraaf reageert de oefenmeester op het plotselinge afscheid van de Ajax-verdediger.

“Hij was een fantastische prof. Een voorbeeldprof. Op basis van zijn kwaliteiten heeft hij mooie transfers gemaakt naar Atletico, Everton en Herta BSC én een vaste plek in Oranje afgedwongen. Hij was elke dag bezig met zijn ontwikkeling en deed in het veld alleen de dingen waar hij goed in was. Hij kende als geen ander zijn eigen sterke en zwakke punten”, zo spreekt Ten Cate lyrisch.
“Er zijn uit mijn periode bij Ajax niet veel spelers die ik nog spreek. Alleen Heitinga en Sneijder. Als mens heb ik hem zich zien ontwikkelen van een jongen tot een echte man én een trotse vader. Net als zijn voetbalontwikkeling is het gestaag verlopen”.

Ten Cate prijst de traptechniek van Heitinga en betreurt het dat hij dit seizoen bij Ajax nauwelijks aan spelen is toegekomen. “Waar dat door komt weet ik niet. Daarvoor sta ik momenteel te ver van Ajax af. Het is voor John nog niet afgelopen, want hij heeft de eigenschappen om een goede trainer te worden”, zo besluit de huidige trainer van Al-Jazira uit Abu Dhabi.