Vrijdag kwam onder meer Marca met het bericht dat Ajax en Real Madrid een akkoord bereikt zouden hebben over Donny van de Beek. Tijdens de persconferentie voorafgaand aan de eerste Eredivisiewedstrijd van het seizoen tegen Vitesse, werd Erik ten Hag dan ook gevraagd naar de middenvelder.

“Wij willen hem natuurlijk niet graag verliezen, dus we zullen alles binnen onze macht doen om hem te behouden. Maar als dit soort clubs in beeld komt, wordt het wel heel moeilijk”, aldus Ten Hag, die blij is dat Van de Beek zichzelf niet laat afleiden door de geruchten. “Hij is heel goed, heel fris en heeft veel energie. Ja, hij maakt een uitstekende indruk.”

“Zijn vertrek zou een aderlating zijn”, vervolgt de Ajax-trainer. “Maar wij hebben vorig jaar heel goed gepresteerd, dan weet je dat spelers in de belangstelling komen. We zijn een klein voetballand. Dat zijn gewoon de mechanismen. Hoe belangrijk Donny is? Dat is duidelijk: hij heeft een mega-ontwikkeling doorgemaakt. Hij is ontzettend van belang.”

Titelstrijd

Ten Hag tempert verder het optimisme rond Ajax en verwacht dat de titel gewoon weer tussen Ajax en PSV zal gaan. “Bij Feyenoord is het afwachten, ook al mag je wel wat van ze verwachten gezien het stadion en de achterban. Het zal heel dicht bij elkaar liggen.”

“Ik denk we dit jaar weer heel veel punten nodig hebben, ondanks dat ik verwacht en hoop dat de subtop sterk is. Dat zou het makkelijker maken. Maar we moeten ervan uitgaan dat zowel PSV als wij relatief makkelijk veel punten gaan halen. Je kunt niks laten liggen, dat was vorig jaar de moeilijkheid.”

Ook de subtop heeft volgens Ten Hag niet stilgezeten. “De subtop oogt sterker. Grote selecties, dubbele bezetting: dat geldt zeker ook voor Vitesse.” Is het een cliché dat Vitesse-uit altijd lastig is? “Ja, het is een cliché. Maar clichés zijn altijd waar.”

Waarschijnlijk nog geen Álvarez en Neres

Zomeraankoop Edson Álvarez zal tegen de Arnhemmers nog niet in actie gaan komen. “Hij is net terug uit Mexico, heeft zijn werkvergunning. Vandaag gaat hij voor het eerst het veld op. Hij heeft een zware week achter de rug, het is even kijken hoe hij dat verwerkt. We denken dat hij heel belangrijk voor Ajax kan worden. Het is een vechter, een intelligente speler met veel ambitie.”

Ook voor David Neres komt de wedstrijd waarschijnlijk nog te vroeg. “Maar ik wil de tegenstander niet wijzer maken dan ze al zijn”, aldus Ten Hag.

vd Beek: “Mensen lopen te hard van stapel”