© Proshots

Erik ten Hag zag zijn ploeg zaterdagavond met 6-0 van VVV Venlo winnen. De coach zag een uitstekend Ajax, vooral in de tweede helft. In een interview met Fox Sports ging de trainer in op de wedstrijd.

Tevreden

“Ik ben blij dat we gewonnen hebben, ik kan ook tevreden zijn”, begint Ten Hag. “We hebben de nul gehouden: dat was denk ik heel belangrijk na de afgelopen weken toen we een hoop goals tegen kregen. Wat we vorige week al goed hebben gedaan, is goals maken en dat hebben we vanavond ook weer gedaan. Het mooie is dat we zes verschillende doelpuntenmakers hebben en ik denk dat de invallers een goede impuls aan de wedstrijd gaven. Klaas-Jan (Huntelaar, red.), en zeker David Neres.”

Lastige eerste helft

Vooral in de eerste helft had Ajax het lastig, zo zag ook Ten Hag. “Het was moeilijk. Dat heeft overigens ook met de tegenstander te maken, maar dan vind ik nog dat we meer moeten afdwingen. Dan denk ik dat we te onrustig zijn, te geforceerd naar de eindoplossing gaan. We moeten dan op de helft van de tegenstander lang aan de bal blijven en dan de ruimtes bezetten. Uiteindelijk moet dan de versnelling komen, maar ik denk dat we die te snel wilden maken. Dan leid je balverlies en loop je tegen een counter aan.”

“Al met al leid je in de eerste helft toch met 1-0 door een goede vrije trap van Hakim (Ziyech, red.). We hebben nog een keer op de paal geschoten en hebben nog een kans gehad. Dan moet je heel effectief zijn in het benutten van die kansen. Tegen deze ploeg is dat niet makkelijk om kansen te creëren. In de tweede helft kwam dat dan tot uiting. De tegenstander wordt dan moe en dat hebben we toch afgedwongen.”

Transferperikelen

Ook Ten Hag ziet, net als De Ligt, de transferperikelen niet als een probleem. “Dat is ook een thema geweest, maar ik denk dat de spelers daar goed mee omgaan. Het is geen thema intern, maar meer voor jullie extern. Die maken er een verhaal van. (…) Het gaat erom wat je op het veld laat zien. Ik kan niets met speculaties. Deze spelers zijn bezig met dit seizoen en dit team en zijn gericht op de wedstrijden. Nergens anders mee”, aldus Ten Hag.