Erik ten Hag is erg te spreken over de ontwikkeling van Noussair Mazraoui. Het talent maakte afgelopen week zijn officiële debuut voor het Marokkaanse elftal. “Mazraoui maakte in mijn eerste week bij Ajax, tijdens het trainingskamp in Portugal, een goede indruk. Ik kende hem wel van naam, maar nog niet qua speler. Hij was in Portugal fysiek nog wel breekbaar. Hij was nog niet goed belastbaar. Daar hebben we aan gebouwd in de eerste maanden.”

“Hij is sterk in de duels, heeft een goed inzicht, is snel, wendbaar en kan makkelijk uit de voeten op meerdere posities”, vervolgt Ten Hag op de persconferentie. “We hebben hem toen op de training als rechtervleugel verdediger aan het werk gezien en dat pakte goed uit. Hij heeft er nu een aantal wedstrijden gespeeld en hij gaat van wedstrijd tot wedstrijd met stappen vooruit. Hij voelt zichzelf wel meer een middenvelder. Daar hebben we het veel over gehad. Al is het bij Ajax al snel zo dat je als vleugelverdediger ook een soort middenvelder bent. Die ruimte heeft hij ook. Al zijn zijn eerste taken natuurlijk wel verdedigen. Verdedigend moet hij zijn mannetje staan.”

Professionaliteit & Ambitie

Ten Hag laat weten dat iedereen zeven dagen in de week met topsport bezig is. Ook als ze aan het rusten zijn. Die professionaliteit en eis heeft de hoofdtrainer ook bij zijn selectie neer gelegd. “Hiervoor werd natuurlijk ook al heel professioneel gewerkt, maar als ik naar mezelf kijk dan leg ik als hoofdtrainer een bepaalde eis neer bij de spelers. Ik verwacht professionaliteit van iedereen en een bepaalde bewustwording hoe ze het vak beleven. De groep is heel ambitieus, dus dan is het al gauw makkelijker werken. Ze willen zelf elke dag het maximale bereiken. Als veel spelers dat laten zien, dan wordt de rest daar automatisch in mee getrokken. Daardoor kan je stappen maken als team en ook als club.”

Ten Hag: “Willen direct weer het goede gevoel oppakken”