Ajax ontsnapte woensdagavond aan een vroeg uitschakeling in het toernooi om de KNVB Beker, door Roda JC pas na strafschoppen te verslaan. De Amsterdammers verschenen in een sterk gewijzigde opstelling aan de aftrap in Kerkrade. Voor het vorige bekerduel tegen Go Ahead Eagles werd trainer Erik ten Hag nog gewaarschuwd door Marc Overmars om zijn elftal niet teveel op de schop te gooien, zo beweert De Telegraaf.

”Net als zijn voorgangers Frank de Boer, Peter Bosz en Marcel Keizer heeft Ten Hag bewezen het cuptoernooi niet serieus te nemen”, schrijft het ochtendblad. “Dat hij tegen de amateurs van Te Werve (0-7) een batterij andere spelers opstelde, werd geaccepteerd. Maar toen hij zijn elftal tegen Go Ahead Eagles ook volledig op de schop wilde gooien, greep directeur Marc Overmars in.”

“Gewaarschuwd door RKC dat de dag daarvoor het B-team van PSV elimineerde, werd Ten Hag vriendelijk doch dringend verzocht minder rigoureus te wisselen”, zo weet De Telegraaf. Ajax won de wedstrijd tegen de Deventenaren vervolgens relatief eenvoudig met 3-0.

Tegen Roda JC probeerde Ten Hag de klus opnieuw met een B-elftal te klaren en kroop Ajax door het oog van de naald. “Andre Onana, Noussair Mazraoui, Matthijs de Ligt, Nicolas Tagliafico, Donny van de Beek, Lasse Schöne, Hakim Ziyech en Kasper Dolberg verdwenen vooraf uit de basisploeg, terwijl Daley Blind, Frenkie de Jong en Dusan Tadic het fort bewaakten.”

“In Zuid-Limburg bleek de eerdere uitspraak van de trainer dat hij over veel meer dan elf basisspelers beschikt grote onzin en vooral een zoethoudertje voor de nummers twaalf tot en met achttien, want Roda JC kon ’Ajax1,5’ met speels gemak bijbenen en met name Neres, Labyad en Eiting zakten volkomen door het ijs.”