Ajax kwam zondag naar Eindhoven met de missie om er alles aan te doen om PSV nog minimaal een week van het kampioenschap af te houden, maar faalde hier hopeloos in. Erik ten Hag kon dan ook onmogelijk tevreden zijn met hoe zijn spelers zich manifesteerde in de wedstrijd. “Dat gaat niet in topvoetbal. PSV slaat dan toe, maar wij laten dat ook toe. Kinderlijk en naïef.”

“We begonnen aardig, maar gaven de eerste twee doelpunten weg. We hadden goede bedoelingen, maar we hebben het niet waargemaakt”, zegt Ten Hag, geciteerd door het Algemeen Dagblad, die niks anders kon dan de landskampioen complimenteren. “PSV wel en daar moet ik ze alle credits voor geven. Ze hebben heel veel punten gehaald. Dat is knap.”

De trainer, die halverwege het seizoen instapte bij Ajax, beseft dat er veel moet veranderen. “We hebben veel talentvolle spelers, maar mentaal is PSV verder dan wij. Ze zijn gedisciplineerder en hebben een betere teamspirit. Het is niet dat mijn spelers niet hard werken of hun best niet doen. Maar het is soms te vrijblijvend, passief en te plichtmatig. Ik mis wel eens de absolute overgave om te winnen. Daar moeten we mee aan de slag.”