Ondanks de gelukkige overwinning op RKC Waalwijk kwam er nog stoom uit de oren van de trainer van Ajax. Erik ten Hag stond kort na de wedstrijd Hans Kraay jr. van Fox Sports aan het woord. Het keiharde oordeel van de trainer van Ajax over de eerste helft loog er niet om; “het leek nergens op”, aldus Ten Hag. Ten Hag gaf aan dat alles te maken heeft met houding en mentaliteit. Ook de organisatie en energie was ver te zoeken, aldus de trainer.

“Als je als Ajax denkt dat het op 80% kan, dan wordt je afgestraft”, vond Ten Hag. Op de vraag van verslaggever of Ajax “gezwijnd” heeft, vond Ten Hag wel dat zijn ploeg het uiteindelijke resultaat wel had afgedwongen. Opmerkelijk vond Ten Hag dat de overwinning verdient was. Daarop gaf de verslaggever aan dat het gemakkelijk ook nog 2-2 had kunnen worden op het einde. Ten Hag gaf aan dat het Ajax juist te prijzen was dat zijn ploeg bleef vechten om de drie punten mee te nemen. Ten Hag keek nogmaals terug en gaf aan dat de eerste helft zwak was van zijn ploeg. “Daarin moesten wij ook kansen toelaten”; vond de trainer van Ajax. Na de rust startte Ajax anders en maakte we snel de 0-1, vertelde Ten Hag. “Dan moet je de wedstrijd killen”; aldus de Ten Hag. De verslaggever refereerde terug aan het interview van Blind even daarvoor, die vertelde dat het achterin organisatorisch niet goed stond. Ten Hag vond dat dit verwijt voor het hele team gold. Ten Hag verweet zijn ploeg dat er afspraken niet nagekomen waren, zoals het terugsluiten en druk zetten. Hierop concludeerde Ten Hag dat hij in de eerste helft 11 bv’tjes had gezien.

Ten Hag vond dat hij pas in de rust zijn spelers kon bereiken om meer als team te gaan voetballen. Zijn team moest drie tegen twee gaan spelen en verder meer moest terugsluiten. De middenvelders moesten op de man gaan staan, zei Ten Hag. Dat lukt bij vlagen, want RKC hanteerde een opportunistische speelstijl. En daar had Ajax het moeilijk mee. Op de vraag of het nu niet tijd wordt dat Alvarez niet op de centrale verdedigingspositie gaat spelen, vertelde Ten Hag dat dit geen uitgemaakte zaak was. Ten Hag is zeer te spreken over de middenvelder Alvarez en vond ook dat Veltman het tot nu toe uitstekend had ingevuld. Tot slot vond Ten Hag dat de ploeg nu in staat moet zijn om zichzelf op scherp te zetten tegen de kleintjes. “We hebben de wedstrijd over de streep getrokken, maar het ging met pijn en moeite”; sloot Ten Hag af.