Door het ontbreken van aanvoerder Matthijs de Ligt koos Erik ten Hag er opnieuw voor om Frenkie de Jong en Daley Blind centraal achterin te laten spelen tegen PSV. Dit pakte totaal verkeerd uit. Frank de Boer begrijpt ook maar weinig van de beslissing van Ten Hag.

“Je kunt wel met De Jong en Blind in het centrum spelen, maar dan tegen een tegenstander die met hun kont in de eigen zestien speelt, want dan hou je de druk,” legt De Boer bij Studio Voetbal uit. “Tegen AEK speelden ze ook zo. Dat ging wel goed, maar AEK is een andere tegenstander dan PSV.”

“Je kunt op internationaal niveau niet met dit duo spelen. PSV is bijna van internationale klasse. Ik zeg niet dat Blind niet kan verdedigen, maar er stond wel een grote jongen (De Ligt, red.) naast hem die ingreep als het moest. Nu heb je dat minder. PSV speelde heel goed. Van de twintig ballen hebben ze er negentien lang gegeven. Je ziet hoe moeilijk Ajax het daarmee had.”

Volgens De Boer heeft Ajax de wedstrijd in Eindhoven dan ook behoorlijk onderschat. “Ik denk wel dat Ajax dat gedacht heeft. Ze dachten dat het wel even kon met die twee jongens. De Jong staat zijn mannetje wel, maar is geen pure verdediger. Blind kan goed verdedigen, maar moet iemand naast zich hebben.”

Ten Hag: “Dit is een ongelooflijke domper”