© Proshots

Ajax won zaterdagavond met 2-0 van FC Groningen en eenvoudig ging dat niet. De Amsterdammers wisten pas in het laatste kwartier afstand te nemen van de Groningers die even daarvoor een rode kaart hadden gekregen. Ajax-trainer Erik ten Hag reageert voor de camera’s van Fox Sports op de moeizame overwinning.

Stugge ploeg

“Het is een stugge ploeg en ze staan goed achterin”, begint Ten Hag. “Desalniettemin hebben wij een hoop kansen gecreëerd in de eerste helft. Het ontbrak ons simpelweg aan scherpte in de zestien. Als je zoveel kansen creëert tegen een stugge ploeg die goed staat, dan moet er wél eentje in gaan.” Ook FC Groningen kreeg een aantal kansen, al vond Ten Hag het gevaar van de uitploeg wel meevallen. “Ze kregen een kansje via Warmerdam en natuurlijk na de uitbraak van Zeefuik.”

Omzetting Ziyech en Neres

De Ajax-coach besloot zaterdagavond Neres en Ziyech te laten omdraaien. De Braziliaan speelde aan de rechterkant, terwijl Ziyech vanaf links zijn acties moest maken. Een logische omzetting, zo vond Ten Hag. “Aan de rechterkant speelt FC Groningen met een dubbele back en aan de linkerkant geven ze toch meer rugruimte weg. Daar wilden we veel combinaties creëren via Ziyech, Tadic en Tagliafico om zo door te voetballen. Dat is ook een paar keer goed gelukt.”

Rode kaart Warmerdam

De code voor het kraken van de Groningen-verdediging was de rode kaart die Warmerdam kreeg. De speler ontving een tweede gele kaart wegens tijdrekken. “Of ik de kaart terecht vond? Ik kijk niet naar FC Groningen, maar naar mijn ploeg. Of ik boos zou zijn als mijn ploeg op deze manier een gele kaart krijgt? Ik zou niet blij zijn. Maar dat zou je aan Groningen moeten vragen, die moet je niet aan mij stellen. Er werd alleen vanaf het begin af aan een hoop tijd gerekt. Dan is het ontzettend irritant, zeker om het tempo in de wedstrijd te houden.”

Ingebrachte Huntelaar

Ten Hag bracht Huntelaar bij een 0-0 stand in de ploeg. De spits was een groot aanjager in het elftal. “Zo willen we dat graag zien. We hebben dit seizoen natuurlijk al ontzettend veel gescoord, maar vandaag wilde de bal er op de een of andere manier niet in. Dan kan het best zo een wedstrijd worden dat die niet gaat vallen. Wij moeten blijven geloven en dan is Huntelaar wel het voorbeeld. Daar kunnen we ons aan optrekken.”