De interlandbreak is weer achter de rug, dus hervat Ajax zaterdag de competitie met de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Vandaag sluiten de spelers weer aan op de training, nadat Ten Hag ze een aantal dagen rust had gegeven.

“De boog kan bij de spelers niet altijd gespannen zijn”, vertelt Ten Hag in het Algemeen Dagblad. “Vandaag verwacht ik bijna iedereen weer fris terug. Alleen Razvan Marin heeft dinsdag nog een interland gespeeld met Roemenië en sluit later aan. Dat geldt ook voor Nicolás Tagliafico, die zaterdag tegen RKC is geschorst. Verder kunnen we eindelijk weer eens een intensieve training afwerken.”

De oefenmeester geeft aan dat hij het op de trainingen vaak rustig aan moet doen om spelers niet overmatig te belasten, vanwege het overvolle wedstrijdschema. “Ik voel me soms net een bondscoach. Het is continu manoeuvreren tussen belastbaarheid en de race tegen de klok. Het is continu wikken en wegen.”

“Wat kan een speler bijvoorbeeld fysiek en mentaal aan? Dat is vanaf de eerste dag zo”, vervolgt Ten Hag. “Dan is het zaak dat te combineren met het oog van de meester. Ik ken de bewegingspatronen van elke speler, dus het is ook kijken naar de non-verbale communicatie. Spelers willen graag spelen, maar je moet ze ook beschermen als dat moet en kan.”