© Proshots

Ajax kon een flitsende beginfase helaas niet doortrekken. Daardoor werd het alsnog erg lastig in de Johan Cruijff Arena tegen FC Twente. De Amsterdammers trokken uiteindelijk aan het langste eind en sloten de wedstrijd af met een 2-1 overwinning. Trainer Erik ten Hag praat met Fox Sports over de wedstrijd.

Goed begin

“We zijn goed aan de wedstrijd begonnen”, zegt Ten Hag. “De eerste 20 minuten hadden we uitstekend spel en creëerden wij een stuk of vier, vijf kansen. We maakten een goede goal, maar daarna worden we onnauwkeurig.” Ajax bracht zichzelf in de problemen doordat de 2-0 uitbleef. “We laten Twente in het spel komen en dat heeft zich in de tweede helft doorgezet.”

Concentratieverlies

Ondanks dat Ajax sterk uit de startblokken schoot was Ten Hag erg kritisch op zijn ploeg tijdens de rust. “Je ziet concentratieverlies en dat een aantal toch problemen heeft met een derde wedstrijd in de week. Dat kan niet”, zegt Ten Hag. “Je moet hoog in die concentratie blijven, zeker als het verschil nog niet meer dan twee goals is. In de eerste fase hadden wij het verschil kunnen en moeten maken, dan wordt zo’n wedstrijd een stuk makkelijker”, vertelt de Ajax-trainer die vindt dat zij de Tukkers in leven hebben gehouden. “Het kan tegen het einde toe, bij een ongelukkig moment, gelijk schade opleveren. Dat zag je ook bij de 1-1.”

Tactische omschakeling

Bij een stand van 1-1 voerde Ten Hag een aantal wissels door. David Neres verliet het veld en werd vervangen door rechtsback Rasmus Kristensen. Joël Veltman schoof door naar het centrum van de verdediging en Frenkie de Jong werd een linie naar voren geschoven. Op zijn beurt mocht Hakim Ziyech het proberen vanaf rechtsbuiten.”Ik wilde meer dynamiek vanaf de zijkanten hebben en meer tussen de linies spelen. Meer overlappen vanaf de zijkant en meer dynamiek op het middenveld brengen met meer loopvermogen, balvastheid en gevaarlijke dribbels van Frenkie.” Volgens de tacticus was deze omzetting ook mogelijk omdat FC Twente met twee spitsen speelde. Ten Hag: “Frenkie werd daardoor vastgezet en de mogelijkheden lagen aan de zijkant. En dat wilden wij met het inbrengen van Rasmus (red. Kristensen) en Nico (red. Tagliafico) meer gaan brengen.” Het leverde de trainer het gewenste resultaat op. “Ik heb goede acties gezien van Kristensen, veel dynamiek. Dat zagen wij ook afgelopen woensdag, dat hij heel veel power brengt”, stelt Ten Hag.

Het was niet de eerste keer dit seizoen dat Ajax een voorsprong verspeelde. Mede daardoor liet Ten Hag zich niet van de wijs brengen. “Deze ploeg blijft daar onverstoorbaar onder. Ze spelen hun spel door en uiteindelijk weten ze het toch om te buigen.”

Kritisch

Ondanks de drie punten blijft de trainer kritisch. “De eerste 20 minuten waren goed, maar het is een eis dat je dat 95e minuten brengt”, laat Ten Hag weten. De drie wedstrijden tussen Ajax en Twente van dit seizoen lijken veel op elkaar. Het begin van Ajax is sterk, maar Twente vecht zich altijd weer terug. Ten Hag was op zijn hoede. “Ajax werd in de beker uitgeschakeld en heeft in de competitie daar punten laten liggen. Ze speelden toen ook met opportunisme.” Ten Hag doelt onder meer op het inbrengen van Twente-verdediger Jos Hooiveld, die het veld in kwam als soort stormram. “Wij hebben daarop geanticipeerd door Wöber te brengen.”

Niets vergeten

Ten Hag is een trainer die positief is ingesteld, ondanks een matige wedstrijd . “We moeten deze wedstrijd helemaal niet snel vergeten. Ik heb een hele goede eerste helft gezien. Het was bij tijd en wijle heel frivool. Ik heb veel goede kansen gezien en veel doelgevaar. Het doelpunt was zelfs fantastisch. Maar natuurlijk moeten wij het 95 minuten brengen en niet slechts 25.”