Erik ten Hag werd dinsdagochtend in de Italiaanse kranten een fenomeen genoemd. Hij flikte het om met Ajax de halve finale van de UEFA Champions League te bereiken. “Ik ben heel trots op dit team en natuurlijk ook op mijn staf. Het gaat alleen nu natuurlijk helemaal niet om mij, maar om het team. Ik vergeet nu nog veel mensen te noemen, maar we doen dit met zijn allen”, zei hij voor de camera van Veronica.

Ajax begon moeizaam aan de wedstrijd, wat vooral kwam door de thuisploeg. “We kwamen in het begin heel moeilijk onder hun druk uit. Juventus zette heel opportunistisch en hoog druk. Het was vechtvoetbal, maar we stonden organisatorisch goed en gaven eigenlijk niks weg. Aan de andere kant kwamen wij er voetballend ook nauwelijks uit.”

Ten Hag veranderde wat en Ajax kreeg na rust de overhand en enorme mogelijkheden om te scoren. “Er konden wel wat dingen beter en daarom hebben we het een en ander omgezet. We zijn met twee middenvelders vlak voor de verdediging gaan spelen en toen kwamen we veel meer aan voetballen toe en kregen we Juventus onder druk. Zij kwamen er niet meer uit en er ontstond ruimte voor ons. We hebben drie of vier heel grote kansen gehad, maar het is wel mooi dat we dan uitgerekend uit een standaardsituatie scoren.”

In de volgende ronde treft Ajax Manchester City of Tottenham Hotspur. “We moeten eerst maar eens hier van gaan genieten. We hebben laten zien tegen al die verschillende stijlen uit de voeten te kunnen. We verleggen steeds weer grenzen, deze groep blijft maar groeien. Er komt nu weer een nieuwe uitdaging aan en daar kijken we naar uit.”

De Ligt: “We flikken het gewoon weer”