Ajax liep afgelopen zondag tegen een 1-0 nederlaag tegen AZ aan en zag daardoor koploper PSV weer uitlopen tot vijf punten. Het betekende alweer de derde nederlaag in de tweede seizoenshelft voor de Amsterdammers. Gertjan Verbeek denkt dat trainer Erik ten Hag zijn spelers niet goed genoeg weet te motiveren tegen mindere tegenstanders.

“We roepen allemaal toch al jaren dat de Eredivisie een Mickey Mouse-competitie is en dat onze spelers te weinig weerstand krijgen? Nou, dan zou het gek zijn om nu te concluderen dat Ajax fysiek niet in staat is om twee wedstrijden in een week te spelen”, stelt Verbeek in het Algemeen Dagblad, die aanstipt dat Ajax geroemd wordt om de breedte van de selectie. “Dan kun je je nu natuurlijk niet achter het argument verschuilen dat je minder presteert in de Eredivisie, omdat je zoveel Europese wedstrijden moet spelen. Je kunt namelijk ook kiezen voor andere spelers.”

“Voor een wedstrijd tegen Real Madrid, waarin iedereen zich wil laten zien aan de wereld, hoef je geen enkele speler te motiveren”, vervolgt de oud-trainer van onder andere sc Heerenveen, Feyenoord en AZ. “Voor een wedstrijd tegen PEC Zwolle en in mindere mate AZ ligt dat anders. Dan moet de prikkel bij een voetballer uit zichzelf komen. Dat vergt een heel andere focus en dat kan blijkbaar niet iedereen bij Ajax opbrengen.”

“Ik denk dat Ten Hag vooral daarin momenteel niet de juiste snaar raakt bij zijn spelers. De mentale weerbaarheid staat onder druk bij Ajax. Als team en als individu”, denkt Verbeek, die de achterstand op PSV echter ‘niet onoverbrugbaar’ noemt. “Al was het maar omdat ze in Eindhoven hun wedstrijden ook niet makkelijk winnen, zie VVV-uit. En omdat Ajax PSV nog op bezoek krijgt.”