Ajax won zondagmiddag met 1-7 van Excelsior. Het was voor het eerst dat Ajax écht eens uithaalde en aan het doelsaldo werkte, al deed het dat nog steeds op halve kracht.

“Op een gegeven moment komt er wat passiviteit in de ploeg. Maar we hebben in de tweede helft wel 5 goals gemaakt en winnen hier met 7-1, dus dat is prima”, aldus Erik ten Hag na afloop tegen FOX Sports. Hij was tevreden over hoe eenvoudig het bij Ajax allemaal oogt: “Het moet niet alleen eenvoudig lijken, maar ook zo zijn. Als wij naar onze kwaliteiten spelen, dan is dat zo.”

Toch vindt hij niet dat er gedaan moet worden alsof Ajax dit soort duels op voorhand al heeft gewonnen: “Vooraf is het wel gewoon een uitdaging. Vorig jaar was het hier maar 1-2, het jaar daarvoor 1-1. Er zijn nog steeds ploegen in de Eredivisie die het Ajax en PSV heel moeilijk kunnen maken”, zo vindt de trainer.

Maar hij is ook blij dat zijn spelers nu de interlandperiode in gaan en onder andere Duitsland en Frankrijk treffen: “Dat is geweldige voor hen, dat zijn weer andere prikkels en daar worden ze ook weer beter van.”

De Ligt: “In dit soort wedstrijden soms lastig om je limiet op te zoeken”