Erik ten Hag heeft de beschikking over een brede en goede selectie. Elke wedstrijd moet hij samen met zijn staf keuzes maken op bepaalde posities. En dat is een luxeprobleem. “We hebben een kern van 15, 16 spelers en niemand is daarin onomstreden. De keuzes zijn vaak strategisch. Maar je kijkt ook naar de balans in het team en natuurlijk ook naar de vorm van de spelers. Soms spelen we met een meer aanvallender type speler en soms met een meer verdedigend type voor het balans in het elftal”, vertelt hij op de persconferentie.

“Een aantal spelers heeft natuurlijk veel krediet opgebouwd en zij hebben het over een langere periode laten zien. Natuurlijk is bijvoorbeeld Onana onze nummer één, maar uiteindelijk is niemand onomstreden omdat elke wedstrijd weer een soort examen is.”

Andre Onana

Eén van de uitblinkers dit seizoen is Andre Onana. De doelman is erg belangrijk voor het team en niet alleen door zijn reddingen. “We staan organisatorisch goed als team. We hebben een goede organisatie en hebben een goede samenwerking binnen het team. Maar we hebben ook een hele goede keeper. Mede door Andre hebben we in veel wedstrijden een clean-sheet gehaald. Dat geeft de spelers binnen het team zekerheid, omdat ze weten dat Onana achter ze staat. Alleen mag je daar nooit van uit gaan natuurlijk. Maar het is goed om te weten dat als we iets niet helemaal goed uitvoeren Onana er nog voor ons staat.”

Ryan Gravenberch

Ryan Gravenberch is één van de talenten bij Ajax die dit seizoen nadrukkelijk op de deur van het eerste klopt. De hoofdtrainer is onder de indruk van het 16-jarige talent. “Gravenberch is al een heel volwassen speler. Hij heeft het talent om mee te groeien met het team. In de voorbereiding zat hij in een hele goede fase. Hij moet nu zorgen dat hij aanhaakt. Na zijn korte vakantie moest hij er weer even inkomen, maar daarna kwam hij er weer beter in. Door blessures kon hij minuten maken tegen PSV en Te Werve. Tegen Te Werve vulde hij het erg goed in, ondanks dat het misschien niet echt een waardige tegenstander was.”

Ten Hag: “Het gaat zeker niet makkelijk worden”