Ajax heeft ook deze transferperiode weer een aantal spelers aangetrokken. Erik ten Hag is blij met zijn aanwinsten, maar laat ook weten dat de jeugdopleiding erg belangrijk blijft voor de club. “Onze opleiding is wereldwijd een A-merk, dat willen zo houden. Het vizier blijft natuurlijk altijd gericht op eigen jeugd. Alleen geldt wel: de lat ligt hoog. Doorstromen bij Ajax gaat niet volgens de olympische gedachte. Spelers moeten zelf de kansen afdwingen en verdienen”, citeert het AD de oefenmeester.

De club blijft vasthouden aan de visie en filosofie om eigen spelers op te leiden. “Kijk eens naar afgelopen seizoen, naar de ontwikkeling van jongens als Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Noussair Mazraoui. En Frenkie de Jong, die weliswaar niet vanuit de eigen jeugd komt, maar wel op jonge leeftijd al bij Ajax kwam. Vergeet ook Justin Kluivert niet, die nog heel jong is en zich voor het afgelopen seizoen al bij Ajax liet zien. Allemaal voorbeelden van talenten met bepaalde kwaliteiten die zelf hun plek en status in Ajax 1 hebben verdiend. Zo moet het gaan, en dat zal dit seizoen niet anders zijn.”

In Oostenrijk heeft Ten Hag de beschikking over een hele hoop jonge talenten. Zij krijgen zoals altijd in deze periode de kans om zich te laten zien. “Talenten bepalen zélf hoe hun toekomst eruit ziet. Met de technische staf zien we snel genoeg wie er nu al wél en wie er nog níét klaar voor zijn. Maar de ontwikkeling van een talent gaat met vallen en opstaan, dus we schrijven niemand helemaal af. Ook niet de talenten die nu niet mee zijn naar Oostenrijk.”

Ten Hag: “Heb heel goed positiespel gezien”