Ajax-trainer Erik ten Hag kreeg na de pijnlijke nederlaag tegen PSV van afgelopen zondag (3-0) een storm van kritiek te verwerken. In gesprek met Ajax TV verdedigt Ten Hag zijn gemaakte keuzes.

Volgens de oefenmeester is het van tevoren opgezette plan om PSV te verslaan niet goed uitgevoerd. “We hebben het met iedereen nagesproken en geanalyseerd waar het is misgegaan. Eerst als coach in de spiegel kijkend en ook zeker de spelers de spiegel voorhoudend. In dit soort wedstrijden is in je eigen waarde blijven geloven belangrijk. In die uitvoering ging het een en ander mis.”

“We kregen ruimtes aangeboden, maar deden er niets mee”, gaat Ten Hag verder, die aangeeft zich geen zorgen te maken. “Een seizoen gaat niet in een lijn naar boven. Je hebt altijd mindere prestaties. Het was onder de maat, als team, het individu en dat gaat ook vaak samen.”

Wel was duidelijk dat aanvoerder Matthijs de Ligt, die niet kon spelen door een knieblessure, hard gemist werd in de defensie. “Het was te kort dag. Het was een race tegen de klok, maar het was niet honderd procent, niet goed genoeg. Medisch gezien was het niet verantwoord. Dan moet je het ook niet doen, ondanks de belangen. Want als het ook maar enigszins had gekund, dan hadden we het wel gedaan. Ik verwacht dat hij in de loop van de week opknapt en dat hij er tegen Fortuna Sittard weer bij kan zijn.”

Ten Hag in bescherming genomen: “Genoeg momenten waar spelers falen”