Ajax moet het de komende tijd doen zonder Hakim Ziyech. De Marokkaan keerde met een blessure terug in Amsterdam. “We hebben de selectie ingericht op dit soort situaties. Hij is het creatieve brein van de ploeg, maar we hebben meer spelers die dat kunnen. Dusan Tadic creëert bijvoorbeeld net zoveel kansen. Ik denk dat we goede vervangers van Ziyech in huis hebben. Met het WK liepen de seizoenen in elkaar over, als straks de winterstop aanbreekt hebben we zo’n 32 duels gespeeld met Ajax. Tel daar de interlands bij op en je hebt een heel zwaar programma”, vertelt Erik ten Hag op de persconferentie voorafgaand aan NAC Breda-Ajax.

Frenkie de Jong kan volgens een aanwezige journalist meer assists en goals achter zijn naam hebben staan. Ten Hag is het daar gedeeltelijk mee eens. “Hij staat lager op het veld en kan daardoor anderen in stelling brengen, die vervolgens kansen kunnen creëren. Dat doet hij buitengewoon goed. In het afgelopen jaar heeft hij zijn eigen identiteit gevonden, nu moet hij zijn kwaliteiten ontwikkelen. Er zullen zeker overeenkomsten zijn, maar Frenkie moet vooral Frenkie blijven. Dat hij nu al heel erg goed is, dat is duidelijk.”

Meer motivatie

Ajax neemt het zaterdagavond op tegen de nummer 18 van de ranglijst In Breda werd vorig seizoen een overtuigende 8-0-zege geboekt. “Tegenstanders raken meer gemotiveerd en dus moeten wij daar hetzelfde tegenover stellen. NAC is een voetballende ploeg, waar een duidelijke structuur in zit. Het is aan ons om het bekende Avondje NAC niet op gang te laten komen.”

Lasse Schöne verlengt contract tot medio 2020