Ajax start zaterdagavond aan het derde blok van het seizoen. Erik ten Hag kijkt uit naar een periode vol met uitdagende wedstrijden. “Het ziet er goed uit. Iedereen ziet er fris uit. Dat moeten we doorzetten en die energie zullen we zaterdag ook nodig hebben. Ik hoop dat we dat ook gaan brengen uiteraard, want dat is noodzakelijk om weer goede resultaten te halen. Het is na een interlandperiode zaak om goed te starten en daar zullen we alles voor moeten gaan doen”, laat hij weten aan Ajax TV.

Andere fase

“We moeten beter. Het team valt meer en meer in elkaar. Het team gaat elkaar steeds makkelijker en beter vinden. Dat kunnen we in verschillende formaties doen, omdat we weer een hele goede en brede selectie hebben. We hebben iedereen hard nodig”, vervolgt de hoofdtrainer. “Ondertussen moeten we gaan werken aan automatismen. We krijgen een uitdagend programma, daar kijken we erg naar uit. We komen nu in een andere fase terecht. In de eerste twee blokken hadden we de voorbereiding gehad, kwamen we in de voorrondes van de Champions League, de start van de competitie en vervolgens ook de start in de poulefase van de Champions League. Nu krijg je het vervolg richting de winterstop.”

De tegenstanders die er dit blok het meest uitspringen zijn Chelsea (2 keer) en Feyenoord, maar volgens Ten Hag zijn de andere wedstrijden net zo uitdagend. “We hebben een uitdagend programma. Chelsea en Feyenoord springen er misschien uit, maar ook die andere wedstrijden zijn moeilijk en uitdagend. We kijken er naar uit, want we willen uitdagingen.”

Tempo

“Ik weet waar wij beter moeten en kunnen. Met name ook in het tempo aan de bal. Op momenten moeten we het tempo op kunnen schroeven, maar op andere momenten ook juist lezen wanneer we het moeten vertragen. Als de versnellingen er zijn moet dat dus in een hoger tempo.”

Ten Hag moet ‘wikken en wegen’: “Ik voel me soms net een bondscoach”