© Proshots

Ajax overklaste zondagavond AZ door met 5-0 te winnen. De ploeg van Ten Hag liet de Alkmaarders alle hoeken van het veld zien. “AZ is een prima tegenstander en de uitdager van de top. Dat geeft iets over onze prestatie van ons vandaag aan. We hebben namelijk prima gespeeld”, aldus Ten Hag in gesprek met Fox Sports.

AZ overklast

Ten Hag was zeer tevreden over hoe zijn elftal tegen AZ speelde. “Er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar er gingen heel veel dingen goed vandaag. We hebben op de eerste plaats het publiek vermaakt, ontzettend veel kansen gecreëerd en soms spectaculair. Dat alles deden we vaak met hoog drukzetten en de tegenstander geen kans geven om aan spelen te komen. Dat is toch de kracht van AZ. Dus we hebben ze eigenlijk nooit in de wedstrijd gelaten. Dan maken we vijf goals, maar dan zie je tot het einde dat we op jacht blijven gaan naar een zesde en zevende.”

Blessure Ziyech

In de blessuretijd vond er nog een vervelend moment plaats voor Ajax. Nadat Ziyech namelijk hard tegen de paal schoot, greep hij naar zijn hamstring. Ten Hag weet zelf ook nog niet hoe ernstig de blessure is. “Daar kan ik nu moeilijk antwoord op geven, maar jullie hebben het moment gezien. Het tekent ook weer dat iedereen wil spelen en dat de spelers er ook niet af willen. Want ze hebben er ontzettend veel plezier in om met deze ploeg te spelen.”

Zeventiende wedstrijd

Van de Beek toonde zondagavond maar weer eens zijn kwaliteiten door de openingstreffer te maken. Desondanks maakt het de middenvelder niet zeker van een basisplaats. “We hebben meer dan elf basisspelers, inderdaad. Die hebben we ook elke keer weer nodig. Dit is de zeventiende wedstrijd die we al spelen. Dat is voor sommige een halve competitie. En je ziet ook de kleine pijntjes die we ook hebben. Dat is ook logisch en er komen nog een aantal hele zware maanden aan, dus we hebben alle spelers ook keihard nodig om in de race te blijven.”

Werkwijze Ten Hag

De vraag wat voor trainer Ten Hag is, weet hij duidelijk te antwoorden. “Ik bepaal, maar je praat natuurlijk ontzettend veel met spelers. Zo’n trainer ben ik zeker om continue contact te hebben, te weten wat er leeft en te weten welke richting we op moeten gaan. Soms moet ik spelers overtuigen, maar soms krijg ik ook feedback hoe zij tegen zaken aankijken. Daar moet een goede wisselwerking zijn om op de juiste koers te zitten en te blijven. En uiteindelijk moeten de keuzes gemaakt worden op het veld door de spelers.”