Donny van de Beek wordt de afgelopen weken nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer naar Real Madrid. In De Telegraaf erkent de 22-jarige middenvelder zelf ook nog niet te weten waar zijn toekomst ligt. Erik ten Hag hoopt dan ook dat hij volgend seizoen nog over de Oranje-international kan beschikken.

“Ik ga niet ontkennen dat je daar aan denkt”, zegt Van de Beek in de ochtendkrant over een avontuur bij de Spaanse grootmacht. “Het liefst heb je zo snel mogelijk duidelijkheid. Het liefst wil ik het morgen al weten. Ik kan niet zeggen dat dat gaat gebeuren. Maar ik ga er wel van uit dat er snel duidelijkheid gaat komen.”

Van de Beek was in de wedstrijd tegen FC Emmen (5-0) weer van grote waarde met een goal en een assist, zag ook Ten Hag. “Hij is een belangrijke spil in onze speelwijze. Op ons middenveld brengt hij dynamiek buiten het spelinzicht dat hij heeft en het vermogen om voor de goal van de tegenstander te komen. Daarmee speelt hij een heel belangrijke rol.”

De oefenmeester hoopt dan ook dat zijn pupil komend jaar gewoon bij Ajax blijft, al erkent hij er weinig invloed op te hebben. “Ik ben daar vrij onverstoorbaar onder. Je hebt het toch niet in de hand. Hij heeft een megaontwikkeling ingezet. Zeker vanaf 1 januari. Op de positie waar hij nu speelt, dicht bij de spits, heeft hij zich zo in de kijker gespeeld dat de allergrootste clubs van Europa op dit moment achter hem aan zitten. Maar als Ajax zullen we er alles aan doen om hem te laten blijven.”