Erik ten Hag was blij met de vroege goal in de eerste en tweede helft tegen AZ. Het was volgens de hoofdtrainer bijna het perfecte scenario. “Het was een belangrijk moment in de wedstrijd. Op het moment dat je de 2-0 maakt, zie je de tegenstander mentaal breken. Dan wordt de wedstrijd een stuk makkelijker. We hebben het nog wel eens verzuimd in wedstrijden om het onszelf makkelijker te maken. De eerste twee goals zijn super belangrijk. Gister was wat dat betreft bijna het ideale scenario. We kwamen vroeg op voorsprong en hadden toen eigenlijk voor rust de 2-0 al moeten maken, maar die kwam direct na rust en dan kunnen we nog makkelijker voetballen. De spelers bleven hongerig en gretig omdat ze het publiek ook wat wilden bieden”, laat hij weten aan Ajax TV.

Goal Ziyech

Hakim Ziyech scoorde op fraaie wijze de 4-0 en daar kon ook Ten Hag van genieten. “Een geweldige goal van Hakim. Daarvoor komen de mensen naar het stadion. Als je zoveel creativiteit hebt, dan moet je het op de juiste momenten gebruiken en dit was een prachtige goal. We hebben veel spelers die iets kunnen creëren en dat is een prettige wetenschap. Dat is een luxe, maar hebben het ook nodig omdat we zo veel wedstrijden spelen.”

Zelfvertrouwen

Ajax sloot tegen AZ een goede week af nadat eerder met 1-1 gelijk werd gespeeld tegen Bayern München. “We speelden vorige week tegen de absolute top van de wereld. Als je dan zo goed meekomt in die wedstrijd en ‘m eigenlijk gewoon moet winnen, dan put je daar heel veel zelfvertrouwen uit. Maar je moet alleen oppassen dat het niet té wordt, want dan kan het doorslaan in gemakzucht. Maar zoals we er gister mee omgingen was prima en zo moeten we ook verder gaan.”

Wissels

Bij de laatste actie van de wedstrijd raakte Ziyech geblesseerd aan zijn bovenbeen. Ten Hag laat weten dat hij de middenvelder eigenlijk al eerder naar de kant had willen halen, maar hij noodgedwongen andere wissels moest toepassen. “Zowel Blind als Wöber gaven problemen aan, dus dat waren eigenlijk noodgedwongen wissels. We hadden eigenlijk gepland om Ziyech en Tadic te wisselen, omdat zij veel moeten brengen. Waardoor er een grotere aanslag gedaan wordt op hun fysieke vermogen. Het was zonde dat het niet kon, zeker met de wetenschap die we nu hebben dat hij aan het einde nog uitviel.”

Update: Ziyech blijft in Amsterdam om te herstellen