In de eerste week van het nieuwe seizoen vonden er nog veel wisselingen op het middenveld plaats in het elftal van Ajax, maar inmiddels denkt Erik ten Hag zijn vaste samenstelling gevonden te hebben. In Lisandro Martínez en Edson Álvarez lijkt hij de opvolgers van de vertrokken Frenkie de Jong en Lasse Schöne gevonden te hebben.

“Het kan verfijnder en beter, maar de eerste indrukken zijn zeker positief”, zegt Ten Hag in het Algemeen Dagblad. “Qua veroveringen en intercepties hebben ze het heel goed gedaan. Positioneel staan ze verdedigend goed, waardoor de balans in het elftal beter was.”

Beide spelers werden vooral als verdedigers werden aangetrokken, maar omdat Noussair Mazraoui als Razvan Marin de verwachtingen op die posities niet waar konden maken, schoven ze een linie door. “Álvarez heeft diepgang vooruit, schakelt snel om, en heeft daardoor een groot bereik”, licht de Ajax-trainer toe. “Dat laat hij zien in de opbouw, door continu in hoog ritme aanspeelbaar te zijn en te verbinden. Martínez bleek als verbindingsspeler aan de bal van grote waarde.”

Ten Hag weigert echter te bevestigen dat Ajax vanaf nu in deze vaste samenstelling zal gaan spelen en . “Dat zal de nabije toekomst uitwijzen. Met Heerenveen, Lille en PSV hebben we in acht dagen drie goede krachtmetingen. We gaan het zien, en met Marin, Eiting, Mazraoui, maar ook talenten als Ekkelenkamp en Gravenberch zijn er nog goede andere opties.”