De nieuwe raad van commissarissen van Ajax wil voor december een nieuwe directie aanstellen. Dat verklaarde de kersverse voorzitter Steven ten Have maandag nadat hij net als Johan Cruijf, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers als commissaris van de regerend landskampioen was benoemd.

“We gaan eerst kijken wat we nodig hebben”, zei Ten Have. „Dan kijken we wat we zelf in huis hebben en wie we eventueel moeten halen. Het vormen van een nieuwe directie heeft prioriteit. Maar we gaan ook zorgvuldig en discreet te werk. Zo is het bijna onmogelijk om in augustus alles al op een rij te hebben. Veel goede kandidaten hebben op dit moment namelijk al zaken omhanden.”

De kersverse raad van commissarissen moet op zoek naar een nieuwe algemeen directeur, die de aan het einde van het vorige seizoen opgestapte Rik van den Boog moet vervangen. Het is onduidelijk of de huidige directieleden Henri van der Aat en Jeroen Slop in functie blijven. “We gaan op zoek naar een team met voetbalkennis en financiële en commerciële capaciteiten. De directieleden moeten gezamenlijk een goed team vormen”, aldus Ten Have.

Tscheu La Ling is niet meer in beeld als algemeen directeur. De oud-voetballer genoot de voorkeur van Cruijff, maar de overige vier commissarissen deelden de mening van het erelid niet. “We kijken naar kennis, stijl, uitstraling en ervaring”, zei Ten Have. “De keus gaat niet op Ling vallen. Dat hebben we hem laten weten.”