In de jeugdopleiding van Ajax wordt de focus steeds meer gelegd op de individuele ontwikkeling van talenten in plaats van het winnen van prijzen. Zo speelden Ajax O19 en Ajax O17 dit seizoen met hele jonge ploegen. De ontwikkeling van een aantal van deze jonge spelers is echt geweldig. Hoe verging het de jeugdteams afgelopen seizoen en wie zullen er naar alle waarschijnlijkheid gaan doorstromen naar Jong Ajax?

Jeugd

Ondanks dat de focus steeds meer ligt op de ontwikkeling van talenten, won de Ajax jeugd dit seizoen in totaal 7 officiële prijzen. Ajax O19 won de dubbel, Ajax O13-2, O11, O10 en O9 werden kampioen en Ajax O15 won aan het begin van het seizoen de Super Cup. O17 en O15 grepen allebei nét naast de (andere) prijzen. Ajax O17 verloor de kampioenswedstrijd van FC Groningen en Ajax O15 eindigde als tweede in de competitie en verloor in de bekerfinale van AZ.

Ajax O19

Trainer John Heitinga had dit seizoen de beschikking over een hele jonge selectie. Naarmate het seizoen vorderde werd deze selectie jonger en jonger. Zo stonden in de cruciale wedstrijden van het seizoen Naci Ünüvar (15), Devyne Rensch (16) en Youri Regeer (15) in de basis. De vaste basiskrachten zijn ook nog altijd erg jong, waaronder Brian Brobbey (werd 17 in februari), Kenneth Taylor (werd 17 in mei), Sontje Hansen (werd 17 in mei) en Quinten en Jurriën Timber (worden in juni 18). Veel van deze jongens kenden een ongelofelijk lang en zwaar seizoen. Ze speelden mee in de titelstrijd van Ajax O17, deden mee aan de Future Cup in april, wonnen het EK O17 begin mei en mochten het seizoen afsluiten met de cruciale wedstrijden van Ajax O19. En dat deden ze met verve. De jonge talenten lieten zien dat ze tegen de oudere en fysiek sterkere tegenstanders konden voetballen. Vooral tegen Feyenoord O19 was het verschil in leeftijd opvallend groot. Ajax voetbalde zich er vaak ogenschijnlijk makkelijk onderuit en dit resulteerde uiteindelijk in de bekerwinst en het kampioenschap.

Doorstromen naar Jong Ajax

In de selectie van O19 zitten veel jonge spelers. De meeste talenten zouden eigenlijk nog makkelijk een seizoen kunnen spelen in Ajax O19. Net als het geval is bij het eerste en Jong Ajax, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat talenten steeds vaker gaan afwisselen tussen Ajax O19 en Jong Ajax. Quinten Timber, Jurriën Timber, Liam van Gelderen, Sergino Dest en Nordin Musampa zullen naar alle waarschijnlijkheid gaan doorschuiven naar Jong Ajax. Daarnaast zijn er jonge talenten als Brian Brobbey, Kenneth Taylor, Enric Llansana, Anass Salah-Eddine en Sontje Hansen, waarbij het niet gek is dat zij ook veel minuten zullen gaan maken in het beloftenelftal. De nóg jongere talenten zoals Naci Ünüvar, Devyne Rensch en Youri Regeer zullen naar alle waarschijnlijkheid veel minuten gaan maken in Ajax O19. Als Ünüvar zich zo blijft doorontwikkelen als de laatste seizoenen, dan hoeven we niet verbaasd te zijn als hij – als alles goed gaat – al zijn debuut gaat maken in Jong Ajax komend seizoen. Mitchell van der Gaag lijkt over een hele jonge, maar ook een hele talentvolle selectie te mogen beschikken na de zomer.

Ajax O17, Ajax O16 & Ajax O15

Het gevolg van het laten doorstromen van jeugdspelers is dat er in andere teams bepaalde talenten enorm worden gemist. Ajax O16 eindigde dit seizoen als 8e, de nummer laatst van de competitie. In eerste instantie een slecht resultaat natuurlijk. Maar als er wordt gekeken naar wie het team allemaal miste dit seizoen dan is het resultaat best te verklaren. Zo mochten Naci Ünüvar (veel gespeeld in O17 & O19), Youri Regeer en Devyne Rensch (vooral veel gespeeld in O17 en laatste weken met O19 mee gedaan), Dillon Hoogewerf (vooral O17) en Solomon Bonnah (vooral O17) nog meespelen met O16. Het eigen team kende ook nog is veel blessuregevallen (onder andere Diferdio Misidjan, Chesron Oostwoud, Jay Enem, Jenno Campagne en Gibson Yah) gedurende het gehele seizoen.

Ajax O15 beschikte over een grote selectie en zag bijna wekelijks spelers aanhaken bij O16. Uiteindelijk wist O15 na een matige start van de tweede seizoenshelft goed te eindigen als nummer twee van de competitie. De bekerfinale ging verloren tegen AZ O15.

Het laatste team is Ajax O17, dat een wisselend seizoen kende. Zo wisselde het hele goede wedstrijden af met hele matige wedstrijden. Wederom niet gek als de smaakmaker van het team steeds vaker mocht mee doen met O19. 9 talenten van O17 mochten gedurende het seizoen debuteren voor Ajax O19, iets wat qua talentenontwikkeling als positief mag worden beschouwd. De laatste weken waren voor O17 enorm zwaar. Door het EK O17 moest het seizoen eind april al eindigen. In april speelde het team van trainer Dave Vos binnen 24 dagen 5 wedstrijden én de ABN AMRO Future Cup. De kampioenswedstrijd tegen FC Groningen kwam eigenlijk net iets te snel na de Future Cup. Op fysiek vlak werden de Ajacieden behoorlijk afgetroefd door de oudere Groningse spelers: 2-5. Ruim een maand later mochten de meeste spelers die in die wedstrijd meespeelden wél het kampioensfeest mee maken met Ajax O19!

Komend seizoen

De grootste talenten liggen inmiddels contractueel vast bij Ajax. Daarnaast is er ook doorgeselecteerd en mochten Eros Maddy, Venitchio Sint, Elgero King (O19), Nuri Emre Aksit, Ian Beelen, Hossein Zamani (O17), Younes El Morabet, Floris Quaedvlieg, Aiman Achemlal, Jahnoah Markelo en Thijs Reuvers (O16) de jeugdopleiding verlaten. Ook zag Ajax twee jongens de club verlaten voor een buitenlands avontuur en trok het nieuwe talenten aan. Dillon Hoogewerf maakt de stap naar Manchester United en Solomon Bonnah gaat naar RB Leipzig. Twee jongens die al heel lang in de jeugdopleiding speelden, vertrekken dus helaas naar het buitenland. Van de huidige O15 selectie mocht overigens iedereen bij de club blijven. De jeugdteams zijn verder ook weer versterkt met jonge talenten van buitenaf. Komend seizoen zal wederom enorm interessant gaan worden. Hopelijk met veel talenten die zich goed verder kunnen gaan ontwikkelen en stappen kunnen maken richting Jong Ajax en het eerste toe!