Het is winterstop in Nederland dus we zitten halverwege het voetbalseizoen 2015/2016. In de competitie doet Ajax het naar behoren, want de Amsterdammers zijn koploper van de Eredivisie met drie punten voorsprong op PSV. Op Europees niveau ging het dit seizoen een stuk minder bij de ploeg uit de Nederlandse hoofdstad. Ajax is al uitgeschakeld in de Europa League. Hierbij een terugblik op het dramatische Europese seizoen van de ploeg van Frank de Boer.

Voorronde Champions League

Ajax was in het seizoen 2014/2015 geëindigd achter PSV op de tweede plaats in de Eredivisie. Die plaats gaf recht op deelname aan het kwalificatietoernooi van de Champions League. Ajax kwam een ronde voor de play-offs in het kwalificatietoernooi, dus de Amsterdammers moesten twee rondes zien te overleven voordat zij in de groepsfase stonden van het miljoenenbal.

In de ene laatste voorronde moest Ajax aantreden tegen Rapid Wien. Ajax startte haar Europees seizoen in het Ernst Happel Stadion in Wenen. De mannen van De Boer stonden met rust met 0-2 voor in Oostenrijk door twee goals van Davy Klaassen, maar in de tweede helft wisten de tien overgebleven Oostenrijkers toch nog twee keer te scoren, waardoor Ajax met een gelijkspel huiswaarts keerde. Een week later stond de return op het programma in de Amsterdam ArenA. Na een kwartier spelen kwam Rapid Wien al met 0-1 voor door een goal van Robert Beric, die nu onder contract staat bij Saint-Etienne. De Amsterdammers kwamen zelfs met 0-2 achter voor rust in de eigen Amsterdam ArenA. Na de break wist Ajax terug te komen tot 2-2 door goals van Arek Milik en Nemanja Gudelj. Ajax kon helaas niet lang ‘genieten’ van haar comeback, want een aantal minuten na de gelijkmaker van Gudelj wisten de Oostenrijkers de 2-3 te maken. Dat betekende dat het over en uit was de ploeg van Frank de Boer in de Champions League.

Voorronde Europa League

Doordat Ajax in een tweeluik met Rapid Wien uitgeschakeld werd, moest Ajax nog in de laatste kwalificatieronde van de Europa League aantreden voor een plek in de groepsfase van de Europa League. FK Jablonec kwam uit de koker. Ajax moest dus gaan strijden met een Tsjechische ploeg voor een plek bij de laatste 64 van de Europa League.

Thuis wist Ajax met erg veel moeite te winnen met 1-0 van de stugge Tsjechen. In Jablonec ad Neisse had Ajax het erg lastig. Na een uur spelen moesten de Amsterdammers door met tien man vanwege een rode kaart van Riedchedly Bazoer. Het was eenvoudig gezegd; ouderwets billenknijpen in Tsjechië. Ajax hield (gelukkig) de nul in het kleine stadionnetje en wist zich hierdoor ternauwernood te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League.

Groepsfase Europa League

Doordat Ajax te sterk bleek te zijn in een tweeluik met FK Jablonec maakte Ajax deel uit van de loting. Uit de kokers kwamen Fenerbahce, Celtic en Molde FK. Ajax moest het in de eerste speelronde opnemen tegen Celtic in de Amsterdam ArenA. In die wedstrijd kwam de ploeg van Frank de Boer al snel op achterstand, maar naar zo’n twintig minuten wist Viktor Fischer een geweldige aanval om te zetten in een goal. Vlak voor rust wisten de Schotten alweer de voorsprong te pakken door de Zweed Lustig. Ajax keek dus weer tegen een achterstand aan, maar in de tweede helft wisten de Amsterdammers toch nog de 2-2 te maken. Hierbij bleef het ook in Amsterdam.

In de tweede speelronde moest Ajax afreizen naar het wonderschone Noorwegen. Molde FK was de tegenstander. De mannen van De Boer kwamen al snel op een 1-0 achterstand tegen de middenmoter uit Noorwegen. Kort na de treffer van de Noren wist Viktor Fischer de gelijkmaker te maken. De Amsterdammers konden in het vervolg van de wedstrijd niet doordrukken, waardoor Ajax ook de punten moest delen met Molde FK. Dus twee punten uit twee duels.

In de derde speelronde moest Ajax op bezoek in de heksenketel van Fenerbahce. In Istanbul stond tot een aantal minuten voor tijd de brilstand op het scorebord, maar de Turken wisten toch die stand nog te doorbreken door een goal van Fernandao uit een corner. Eindstand 1-0.

Ajax had na het duel tegen Fenerbahce iedere club uit de poule één keer ontmoet. De Amsterdammers behaalden na drie wedstrijden maar twee schamele punten. Molde FK was na drie wedstrijden bijna al gekwalificeerd voor de volgende ronde van de Europa League, want de Noren wonnen van Fenerbahce en Celtic. Fenerbahce bezette halverwege de groepsfase de tweede positie met vier punten.

Donderdag 5 november ging de Europa League verder. Toen kwamen de Turken op bezoek in de Amsterdam ArenA. Voor Ajax een zeer belangrijk duel als men nog wil overwinteren in Europa. Maar ook het thuisduel was niet om aan te zien. Uitslag in Amsterdam was 0-0. Dat betekende dat de Nederlandse recordkampioen afhankelijk was van Fenerbahce voor overwintering.

Eind november beleefde Ajax het hoogtepunt van de groepsfase in de Europa League. Er werd gewonnen van Celtic met 1-2 op Celtic Park. De Amsterdammers kwamen alweer vroeg op achterstand in Glasgow, maar wist al snel een antwoord te geven door middel van Arek Milik. Na de 1-1 bleef het spel onder de maat van de Amsterdammers. Desalniettemin wist invaller Vaclav Cerny een aantal minuten voor tijd vanuit een counter de winnende 1-2 te maken in Schotland.

Ook Fenerbahce wist te winnen van Molde FK waardoor Ajax niet veel met de overwinning opschoot.
Doordat de Turken wisten te winnen in Noorwegen moest Fenerbahce in de laatste speelronde verliezen van het al uitgeschakelde Celtic. Wanneer Ajax thuis zou winnen van Molde FK en Celtic wist te winnen in Istanbul, plaatste Ajax zich voor de knock-outfase van de Europa League.

Echter kwam het bovengenoemde scenario niet uit. Ajax wist niet verder te komen dan een 1-1 tegen de Noren en Celtic wist niet te winnen in Istanbul. Dat betekende dat de mannen van Frank de Boer al uitgespeeld zijn in Europa. De Amsterdammers kunnen zich nu volledig richten op de Nederlandse Eredivisie.