De jeugd van Ajax kan momenteel even genieten van de rust tijdens de winterstop. Een mooi moment om terug te blikken op de eerste seizoenshelft van de talentvolle Ajacieden!

Ajax O19

Het vlaggenschip van de jeugdopleiding begon het seizoen met een nieuwe trainer. John Heitinga, vorig seizoen nog assistent bij Jong Ajax, werd samen met Frank Peereboom aangesteld om Ajax O19 te gaan leiden. De oudste lichting van de jeugd kreeg de afgelopen zomer veel nieuwe spelers, zowel van buitenaf als vanuit de club zelf. O19 telt op dit moment tien buitenlandse talenten: Danilo Pereira, Sebastian Pasquali, Saku Ylätupa, Szabolcs Schön, Victor Jensen, Ricardo Farcas, Mateusz Górski, Olivér Horvath, Dean Solomons en Leo Thethani.

Het seizoen begon met een 5-0 nederlaag tegen PSV O19 in de Super Cup. Wellicht niet heel gek met zo veel buitenlandse spelers. “We moeten nog meer naar elkaar toe groeien”, luidde de – logische – conclusie van Heitinga.

Competitie
In de competitie ging het qua resultaten vrijwel direct de goede kant op. In september werden er ruime zeges geboekt op FC Volendam (5-0), AZ (4-0), Heerenveen (5-1) en Utrecht (5-0). Uiteindelijk plaatste Ajax zich zonder al te veel moeite voor de Kampioenspoule, die na de winterstop van start zal gaan. Ajax won (in competitieverband) elf keer en speelde slechts twee keer gelijk.

UEFA Youth League
In de UEFA Youth League werd er gewonnen van Hammarby (4-0 en 2-0) en Legia Warschau (4-1). De tweede wedstrijd op De Toekomst ging echter met 2-0 verloren. Een wijze les voor het team van Heitinga, die er ogenschijnlijk te makkelijk over dachten en daardoor de volgende ronde bijna door de vingers zagen glippen. Begin februari zal Ajax het moeten opnemen tegen PSG O19 in de knock-outfase van het hoofdtoernooi.

Uitblinkers
Om één iemand kunnen we absoluut niet heen: Jurgen Ekkelenkamp. De middenvelder, die een paar weken geleden een driejarig contract bij Ajax ondertekende, scoorde in 16 officiële wedstrijden 16 keer. Voor een eerstejaars A-junior is dat een fantastische statistiek.

Andere uitblinkers tijdens de eerste seizoenshelft waren Issam El Maach, Sebastian Pasquali en Mitchel Bakker.
El Maach kwam afgelopen zomer over van Vitesse O17 en heeft vrijwel direct een basisplaats kunnen afdwingen onder de lat. In 12 wedstrijden hield de keeper, die in februari 18 wordt, 6 keer het doel schoon.
Sebastian Pasquali moest er even op wachten, maar kan dit seizoen volop in actie komen tijdens de officiële wedstrijden. In totaal speelde hij de meeste wedstrijden van alle spelers: 18. De Australische middenvelder valt op door mooie passes en mooie (loop)acties. Hij mocht al een paar keer op de bank zitten bij Jong Ajax. Van een debuut in de Jupiler League kwam het nog niet.
Een andere uitblinker maakte al wel zijn debuut in Jong Ajax: Mitchel Bakker. De 17-jarige linksback staat zijn mannetje en is ook aanvallend goed.

Drie andere spelers die het goed doen zijn Danilo Pereira, Jasper Ter Heide en Navajo Bakboord. Pereira kwam afgelopen zomer over uit de jeugd van Santos en wist zich eigenlijk al vrij snel aan te passen. Gedurende de eerste seizoenshelft raakte hij meer gewend aan het ‘Ajax-spelletje’. In 10 wedstrijden wist hij 6 keer te scoren. In een uitwedstrijd tegen De Graafschap O19 raakte hij geblesseerd. Inmiddels is hij zo goed als hersteld van zijn spierblessure. Ter Heide is een andere opvallende uitblinker dit seizoen. Een stille kracht in de basisopstelling van Heitinga. Voorheen speelde hij vooral als rechtsback, maar sinds de verloren Super Cupwedstrijd is hij te vinden op het middenveld. Hij speelde zo goed dat het hem uiteindelijk een driejarig contract heeft opgeleverd bij Ajax. Ook Navajo Bakboord maakte, net als Mitchel Bakker, al zijn debuut in Jong Ajax. Bij zijn debuut gaf hij direct twee assists. In O19 speelt hij een prima seizoen met goede verdedigende- en aanvallende acties.

Tweede seizoenshelft
Na de winterstop gaat eigenlijk pas ‘het echte werk beginnen’, zoals Heitinga dat zo mooi verwoorde daags na de 3-2-uitzege op ADO Den Haag. Ajax gaat dan in de Kampioenspoule strijden voor de landstitel. Het kan voor het vijfde jaar op rij kampioen van Nederland worden. Maar ook Europees gezien kunnen de Amsterdamse talenten aan de bak. Begin februari staat de UEFA Youth Leaguewedstrijd tegen PSG O19 op het programma.

Ajax O17

Halverwege de eerste seizoenshelft kreeg Ajax O17 te maken met een andere trainer. Gery Vink verliet, wegens een afwijkende visie, de club. Dave Vos nam zijn rol als trainer over. Vos kwam direct voor een lichting met ongelofelijk veel talent te staan. Zo mochten Ryan Gravenberch, Brian Brobbey, Liam van Gelderen, Quinten en Jurriën Maduro als debuteren voor Ajax O19.

Competitie
Het seizoen begon, qua resultaat, goed. Ajax versloeg na strafschoppen Feyenoord in strijd om de Super Cup. Van de overige 13 officiële wedstrijden werd er slechts één verloren. Ajax plaatste zich, net als O19, dus met speels gemak voor de Kampioenspoule. Dat blijkt ook wel uit de grootste overwinning van dit seizoen. Notabene bij de eerste wedstrijd van Vos als trainer van O17 wonnen de Ajacieden met maar liefst 9-2 van FC Utrecht.

Uitblinkers
Er lopen dit jaar veel goede spelers rond in Ajax O17. Eén van hen is de 15-jarige Ryan Gravenberch. De middenvelder is eigenlijk al een sterkhouder van het team van Vos. En dat is voor zijn leeftijd vrij knap. Het leverde hem zijn debuut op in O19. In totaal speelde hij al zeven wedstrijden voor het team van Heitinga. Hij scoorde één keer en dat was in de UEFA Youth League tegen Hammarby. Gravenberch is daarmee het jongste talent ooit dat in het Europese jeugdtoernooi (oprichting in 2013, red.) wist te scoren.
Een andere uitblinker in O17 is Brian Brobbey. De sterke spits is pas 15 jaar oud, maar staat ook in O19 al zijn mannetje. In drie wedstrijden wist hij al twee keer te scoren, waaronder één in de mini-Klassieker.
Een andere uitblinker is Liam van Gelderen. De aanvoerder kent een sterk seizoen. De wedstrijd voor de winterstop speelde hij als middenvelder, wat er op kan duiden dat Ajax hem voetballend vaker en meer wil prikkelen. De verdediger neemt dit jaar in ieder geval zijn team bij de hand. Zo scoorde Van Gelderen in de eerste seizoenshelft al zes keer. Hij speelde ook al drie wedstrijden in O19.
Andere uitblinkers zijn onder andere Kenneth Taylor (15), de broertjes Maduro (16) en Sontje Hansen (15).

Tweede seizoenshelft
Het is zeker een team om in de gaten te blijven houden na de winterstop. Uiteraard met het oog op de Future Cup, maar ook met het oog op de ontwikkeling van de talenten en het doorschuiven van sommige talenten. Zo zullen er ongetwijfeld meer jongens gaan aansluiten, aanhaken of debuteren voor Ajax O19 en zullen er ook van onder talenten worden doorgeschoven naar O17. Zo wisten Donny Warmerdam, Naci Unuvar, Neraysho Kasanwirjo, Ian Beelen, Calvin Raatsie en Max de Waal voor de winterstop hun debuut al voor O17 te maken.

Ajax O16

Het team van trainer Nordin Wooter (alleen in de eerste seizoenshelft, red.) bestaat uit veel talent. Zoals eerder vermeld wisten veel jonge spelers al hun debuut te maken in O17. Ook Ajax O16 wist zich vrij makkelijk te plaatsen voor de Kampioenspoule.

Competitie
Ajax O16 speelde 11 competitiewedstrijden. 9 daarvan werden gewonnen, vaak met ruime cijfers. Eén wedstrijd werd gelijkgespeeld (3-3 tegen Feyenoord O16) en één duel werd verloren (3-1 tegen PSV O16). Bij het laatste duel ontbraken de sterkhouders Naci Unuvar, Solomon Bonnah en Dillon Hoogewerf. Na de winterbreak wordt er in de Kampioenspoule gestreden voor de landstitel.

O16 werd in de tweede ronde van de beker uitgeschakeld. NAC Breda O17 werd nog wel met 3-0 verslagen, maar de één jaar oudere leeftijdscategorie van Feyenoord (O17, red.) was met 3-1 te sterk.

Uitblinkers
Eén van de uitblinkers voor O16 dit jaar is Naci Unuvar. De pas 14-jarige middenvelder kende een iets mindere start. Nog niet eens zozeer qua spel, maar vooral qua aanwezigheid tijdens de wedstrijden. Dat veranderde echter al snel. Na 13 officiële wedstrijden heeft het talent inmiddels 10 goals én 10 assists achter zijn naam staan. Ook maakte hij zijn debuut al voor Ajax O17.
Een andere uitblinker is Jaymillio Pinas, die afgelopen zomer over kwam uit de jeugd van FC Volendam. De 15-jarige spits heeft nog moeite om voetballend goed mee te komen, maar scoorde er desondanks op los. Hoewel het de laatste weken wat minder ging, staat de teller van Pinas momenteel op 14 goals (na 12 officiële wedstrijden). Een knappe prestatie van de aanvaller.
Verder vielen in de eerste seizoenshelft ook Ian Beelen, Neraysho Kasanwirjo en de pas 14-jarige Solomon Bonnah positief op.

Tweede seizoenshelft
Ajax O16 is zeker een lichting om te blijven volgen. Bij de vijf bovenstaande namen hadden er gerust nog een aantal bij gekund. In de tweede seizoenshelft zal Richard Knopper de leiding gaan nemen. Nordin Wooter zal dan bij Ajax O15 voor de groep staan. Met Knopper voor de groep zal Ajax O16 gaan strijden om de landstitel. Afgelopen seizoen werd Knopper met dezelfde groep (Ajax O15 destijds, red.) al eens kampioen. Desondanks is dat niet het meest interessante om te volgen. Het meest interessante is namelijk welke spelers de volgende stap kunnen en mogen gaan zetten naar Ajax O17. Wellicht dat er ook een aantal jongens van O16 wordt opgenomen in de selectie van Ajax O17 voor de Future Cup.

Ajax O15

Het seizoen begon uitstekend voor Ajax O15. Er werd in de Super Cup met 2-1 gewonnen van PSV O15. Ajax staat na de eerste seizoenshelft op een tweede plaats met drie punten achterstand op koploper AZ O15. De Alkmaarders moeten nog wel één wedstrijd inhalen. Begin december legden Amsterdamse talenten beslag op een groot internationaal indoortoernooi (MTU HallenCup).

Competitie en Beker
Er werden 10 van de 13 competitiewedstrijden winnend afgesloten. O15 verloor er 2 (2-1 tegen Feyenoord O15 en 2-1 tegen FC Volendam O15) en speelde er 1 gelijk (2-2 tegen AZ O15). In de beker werd er met 1-0 gewonnen van NAC Breda O15. De laatste bekerwedstrijd voor de winterstop werd afgelast wegens de winterse omstandigheden.

Uitblinkers
Eén van de uitblinkers in Ajax O15 dit seizoen is Youri Regeer. De middenvelder kwam afgelopen zomer over uit de jeugd van ADO Den Haag en paste zich gemakkelijk aan. In 15 officiële wedstrijden scoorde hij 9 keer en gaf hij 3 assists. Daarmee is hij één van de sterkhouders dit jaar. De kans is vrij groot dat hij na de winterstop al eens mag mee spelen met Ajax O16.
Een andere uitblinker is Kik Braspenning. De aanvaller past qua spel niet eens zo heel goed in het Ajax-spelletje, maar scoort heel gemakkelijk. In 15 officiële wedstrijden scoorde hij 10 keer en was hij 6 keer de aangever.
Twee andere uitblinkers zijn aanvoerder Devyne Rensch en doelman Dani van den Heuvel. Rensch is een sterke verdediger, die voetballend goed is. Van den Heuvel kwam, net als Youri Regeer, over uit de jeugd van ADO Den Haag. In 10 wedstrijden hield hij vijf keer het doel schoon.
Jay Enem en Alen Karahasanovic kwamen allebei sterk terug van langdurig blessureleed. Enem wist sinds zijn terugkeer 6 keer te scoren. Karahasanovic mocht na een paar wedstrijden al minuten maken in Ajax O16.

Tweede seizoenshelft
Net als de bovenstaande teams zal ook Ajax O15 gaan strijden om de landstitel. Al heeft AZ O15 op dit moment nog wel de beste papieren. De Ajacieden zullen het gat, van mogelijk zes punten, moeten gaan goedmaken in de tweede seizoenshelft. Het aanvullen en doorschuiven van talenten is ook voor O15 interessant om te volgen. Doordat er ongetwijfeld wat talenten zullen ‘promoveren’ van O17 naar O19 en O16 naar O17, komt er plek vrij in O16 voor wat spelers uit O15.