Typerend voor de eerste seizoenshelft waren de woorden van Mitchell Dijks voor de camera’s van AT5. Op de vraag van de AT5-verslaggever wat het hoogtepunt was van de eerste seizoenshelft, moest de verdediger het antwoord schuldig blijven. De drie weken durende winterstop is dan ook de ideale periode om de Amsterdamse ‘zonden’ te overdenken.

Wat zeggen de statistieken

Statistieken zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse voetbal. De Amerikaanse film ‘Moneyball’ zorgde ervoor dat er een soort wetenschappelijke revolutie werd gelanceerd binnen de voetbalsport. Overal in Europa doken statistiek-fetisjisten / zolderkamerjournalisten op die op basis van cijfers teams samenstelden. Wat valt op als we de statistieken van Ajax bekijken?

ajaxeredivisiestats

Ajax moest dit seizoen weer gaan domineren en aanvallend voetbal spelen zoals in de hoogtijdagen, maar dat valt vies tegen. Zo zijn er minder passes vooruit en worden er minder kansen gecreëerd. Wat daarnaast pijn aan de ogen doet, is het feit dat Ajax maar de helft van de duels wint. Hoe vaak horen we trainers, dus ook Frank de Boer, niet roepen: ‘De tweede bal is belangrijk!’ Het is natuurlijk vrij lastig om een tweede bal te winnen als 50% van de duels verloren gaat. Daarnaast rijst de vraag of de selecties van Ajax de laatste jaren te veel uit lichtgewichten bestaan qua fysiek. Het zijn enkele pijnlijke conclusies.

In Italië en Portugal draait het om de punten, winnen telt, meer niet. Inzaghi kon nog geen strandbal hooghouden en mocht tijdens de positiespellen niet eens meedoen. Dat maakte niet uit, als hij er maar stond voor dat ene moment. In Nederland zijn we daarentegen veel kritischer. Het moet aanvallend en flitsend zijn, de toeschouwer dient vermaakt te worden. Dit seizoen is Ajax uiterst effectief, weinig kansen en relatief veel goals. Ondanks dat attractiviteit vaak ontbrak, raapte Ajax onder Frank de Boer na zeventien wedstrijden nog nooit zoveel punten bij mekaar. In de competitie werd slechts twee keer verloren en Jasper Cillessen is met elf tegendoelpunten de minst gepasseerde keeper in de Eredivisie.

De competitie

Ajax begon het seizoen uiterst goed. In de eerste wedstrijd werd AZ in Alkmaar met weinig moeite opzijgezet. Anwar El Ghazi brak de ban met een heerlijke goal in het kruis. Na vier wedstrijden en vier overwinningen stonden de Amsterdammers soeverein bovenaan. Ajax scoorde twaalf keer en Jasper Cillessen hoefde nog geen één keer te vissen. De vijfde wedstrijd zorgde voor het eerste puntenverlies voor de Amsterdammers. In de Grolsch Veste werd er na een 2-0 achterstand uiteindelijk toch nog gelijkgespeeld tegen FC Twente.

Tijdens de achtste speelronde stond de topper op het programma tegen PSV in de eigen Amsterdam ArenA. Pijnlijk was het om te zien dat PSV veel beter was en terecht won. Het stroperige Ajax-spel werd met gemak gepareerd door de Eindhovenaren. De formatie van trainer Cocu sloeg niet alleen toe via de omschakeling, maar domineerde in het hol van de leeuw en won met 1-2. Ajax herpakte zich goed van deze nederlaag en won die week daarop met 0-2 van Heracles Almelo. In het vernieuwde Polman Stadion sloeg Ajax nog voor rust toe. Met twee gigantische strepen besliste Ajax het treffen met de Heraclieden.

Die week daarna volgde wederom een goede overwinning, in de Gelredome toonde Ajax veel karakter. Tegen Vitesse werd na een 1-0 achterstand alsnog met 1-3 gewonnen. Tijdens de twaalfde speelronde stond De Klassieker op het programma. In een kolkende Kuip wist Davy Klaassen Ajax in de tweede helft naast Feyenoord te schieten, een van richting veranderd schot eindigde achter goalie Vermeer. Deze 1-1 was een goede afspiegeling van de verhoudingen op het speelveld. De één na laatste speelronde leden de Amsterdammers echter nog wel hun tweede nederlaag dit seizoen. Tegen FC Utrecht ging Ajax uiteindelijk laat in de tweede helft de boot in. Pijnlijker dan de nederlaag was misschien nog wel het feit dat Ajax in de Domstad geen kans wist te creëren.

Frank de Boer werd al vier keer landskampioen, maar won als trainer nog nooit de beker. Ook volgend jaar in mei zal de oefenmeester niet met de ‘dennenappel’ in zijn handen staan. Ajax werd door aartsvijand Feyenoord uit het bekertoernooi gekinkeld. Na een worsteling met Dirk Kuyt was het Joël Veltman die met een eigendoelpunt Jasper Cillessen verschalkte.