Deadline Day is aangebroken, vandaag nog en dan zit de transferperiode er ook echt op. Ajax heeft zesmaal toegeslagen met het aantrekken van de Colombianen Mateo Cassierra en Davinson Sanchez, spits Bertrand Traoré, doelman Tim Krul en de ervaren Duitser Heiko Westermann. Hakim Ziyech is gisteren gepresenteerd als top aankoop, de spelmaker van FC Twente is gehaald voor de positie van aanvallende middenvelder.

Daar tegenover staat het vertrek van Jasper Cillessen (FC Barcelona) Viktor Fischer (Middlesbrough), Mike van der Hoorn (Swansea City), Lucas Andersen (Grasshoppers), Ricardo van Rhijn (Club Brugge) en de recordtransfer van Arek Milik (Napoli). Maar ook Sheraldo Becker (ADO den Haag), Lerin Duarte (contractontbinding, Heracles Almelo) en Robert Muric (Pescara, huurbasis met optie tot koop), Richairo Zivkovic (huurbasis) zijn inmiddels vertrokken.

Ajax hoopt daarnaast nog op een buitenkansje, de club zou graag nog een vleugelaanvaller aan de selectie toevoegen. Een mooi moment voor Ajax1.nl om eens terug te blikken op de zomerse transferperiodes van de afgelopen jaren. Vandaag het vijfde deel, met de zomerse transferperiode van het seizoen 2014/2015.

Wederom de blik op eigen jeugd

Nadat het seizoen 2013/2014 al een seizoen was waarin Frank de Boer veel eigen jeugd gebruikte in zijn selectie, zou het seizoen 2014/2015 tot de winterstop niet anders zijn. Grote aankopen bleven tot de winter uit, tegen het einde van de winterstop werd Daley Sinkgraven voor een bedrag rond de zeven miljoen overgenomen van SC Heerenveen. De middenvelder staat nog altijd onder contract in Amsterdam, maar is allerminst verzekerd van een basisplaats.

Anwar El Ghazi, Riechedly Bazoer, Kenny Tete en Ricardo Kishna waren allen jeugdspelers die in dit seizoen de overstap naar de eerste selectie maakten. Alle vier de spelers kwamen ze ook regelmatig in actie, de eerste drie zitten nog altijd bij de selectie van Ajax. Ricardo Kishna is inmiddels vertrokken naar het Italiaanse Lazio Roma. Ook doelman Peter Leeuwenburgh werd bij de eerste selectie gehaald dit seizoen, maar debuteren deed de doelman (nog) niet.

Toch werden er nog een aantal spelers gekocht. Nick Viergever werd voor ongeveer twee miljoen euro overgenomen van AZ. Richairo Zivkovic voor een kleine twee miljoen van FC Groningen, de spits begon zijn Amsterdamse avontuur bij Jong Ajax. Diederik Boer werd aangetrokken als nieuwe tweede doelman, de ervaren goalie kwam over van PEC Zwolle, dat een miljoen euro voor hem ontving. In de sloturen van de transfermarkt werd Niki Zimling nog gehuurd van FSV Mainz, erg succesvol werd het verblijf van de Deen niet bij Ajax. Andre Onana werd in de winter nog voor een paar ton overgenomen van Barcelona, de talentvolle doelman heeft tegen Willem II dit seizoen zijn debuut gemaakt in de hoofdmacht.

Misschien wel de meest succesvolle transfer van het transferjaar 2014/2015 was het huren van Arek Milik. De Pool was een onbekende toen Overmars hem op huurbasis wist te strikken van Bayer Leverkusen. Ondanks dat hij niet de onbetwiste eerste keus werd besloot Ajax zijn optie tot koop aan het einde van het seizoen te gebruiken om de spits definitief vast te leggen. Een gouden zet bleek een aantal weken terug.

Basisspeler vertrekt in slotweekend transferperiode

Manchester United had Louis van Gaal aangesteld om na het WK van 2014 de club weer nieuw leven in te blazen. Het WK waar Daley Blind een uitstekende indruk achterliet op de aanwezige scouts. De ervaren oefenmeester besloot in het slotweekend van de transferperiode zich in Amsterdam te meldden voor Blind. Ajax ging overstag en zag de verdediger annex middenvelder voor een bedrag van 17,5 miljoen naar Engeland vertrekken.

Maar niet alleen Blind vertrok uit Amsterdam. Siem de Jong ging voor een kleine negen miljoen euro naar Newcastle United. Kenneth Vermeer vertrok, tot woede van vele fans, voor slechts een miljoen euro naar Feyenoord. Routinier Christian Poulsen vertrok ook uit Amsterdam, het contract van de Deen liep af.
Danny Hoesen (acht ton, Groningen), Lukoki (vijf ton, PEC Zwolle), Eyong Enoh (kleine vier ton, Antalyaspor) en Mitchell Dijks (transfervrij, Willem II) vertrokken ook allemaal. Daar kwamen in de winterstop Tobias Sana (Malmö) en Stefano Denswil (Club Brugge) nog bij.

Mickey van der Hart en Lesley de Sa trokken op huurbasis naar Go Ahead Eagles. In de winterstop vertrokken ook Lerin Duarte (Heerenveen), Ruben Ligeon (NAC) en Sheraldo Becker (PEC Zwolle) nog op huurbasis bij de Amsterdammers.