Kenny Tete brak dit seizoen door bij het eerste elftal van Ajax. De rechtsback speelde zich ten koste van Ricardo van Rhijn in het basiselftal van trainer Frank de Boer. Tete laat aan de NOS weten dat zijn dromen op dit moment al zijn uitgekomen. “Elke verjaardag, als ik een kaarsje uitblies, was mijn wens: profvoetballer worden. Ik ben nu profvoetballer en speel bij Ajax. Ook heb ik voor het Nederlands elftal gespeeld. Dus mijn droom is al uitgekomen. Alles wat nu nog op mijn pad komt, is alleen maar mooi meegenomen.”

Zelf dankt de 20-jarige Tete zijn successen aan zijn personal trainer, van wie hij op 16-jarige leeftijd begeleiding kreeg in Amsterdam. “Ik trainde eigenlijk één op één. Elke ochtend kwam ik om tien uur op de Toekomst en kreeg ik begeleiding van een soort personal trainer. Met hem ben ik toen elke ochtend aan de slag gegaan. Bij mij zagen ze eigenlijk al dat ik goed aan de bal was en dat ik me alleen nog verder en in de breedte moest gaan ontwikkelen. Dat plukt nu wel zijn vruchten af. Daar ben ik hem heel erg dankbaar voor. Ik ben daardoor alleen maar sneller en sterker geworden en dat zie je nu ook op het veld terug.”

Tete is dit seizoen één van de revelaties bij Ajax. Hij heeft zijn kans dan ook met beide handen aangegrepen. “Ik heb zo lang gewerkt voor deze kans. Ik heb altijd mijn stinkende best gedaan. Ook bij Jong Ajax en in de jeugdopleiding. Als je dan die kans krijgt waar je zo lang op hebt gewacht, dan kan je maar één ding doen.” En dat was zijn voeten laten spreken en laten zien dat Frank de Boer de juiste keuze heeft gemaakt door hem in de basis te zetten. “Ik geef niet snel op. En ik denk dat ik dat ook uitstraal als mens. Mijn mentaliteit heb ik mee gekregen vanuit thuis. Van mijn ouders, maar ook van de mensen om mij heen. Wanneer je bijvoorbeeld als kleine jongen op straat speelt daar leer je het ook al. Vroeger mocht ik op straat al mee voetballen met de grote jongens. Hoe jong ik ook was, ik liet daar meteen zien dat niemand er langs mocht.”

Tot slot heeft de verdediger nog lovende woorden voor Frank de Boer. “Je merkt aan alles dat hij vroeger een goede verdediger is geweest. De ervaring die hij heeft en de clubs waarvoor hij heeft gespeeld. Hij was niet zomaar een verdediger. Als hij nu iets zegt, dan klinkt het vaak heel makkelijk. Maar dat is het vaak niet. Hij weet precies hoe je moet verdedigen en hoe je iets moet aanpakken. Het is niet voor niets dat hij vier landstitels in vijf jaar tijd heeft behaald”, aldus Tete.