Kenny Tete ontwikkelt zich razendsnel. De onlangs 20 jaar geworden verdediger is dit seizoen onder Frank de Boer uitgegroeid tot vaste basisspeler van Ajax. Vorig seizoen werkte de 20-jarige rechtsback nog samen met Jaap Stam. Tete geeft aan in die periode veel van Stam geleerd te hebben en ziet hem dan ook nog steeds als zijn voorbeeld. “Als kleine jongen keek ik erg tegen hem op en nog steeds is hij mijn voorbeeld. Ik kan zoveel van hem leren. Leiderschap, uitstraling… Je bent al bang als je als voetballer naar hem kijkt. Ik wil dat aanvallers dat ook bij mij krijgen. Van de huidige verdedigers hebben Thiago Silva, Raphaël Varane en Sergio Ramos dat. Zij hebben al zoveel duels gewonnen, dan krijg je vanzelf die uitstraling”, vertelt Tete aan Helden Online.

Deze maand debuteerde de rechtsback voor het Nederlands Elftal. Tete beseft dat het de afgelopen tijd ongelofelijk snel met hem is gegaan. “Als ik terugkijk is het zo snel gegaan. Ik zei vroeger altijd tegen mijn vrienden dat ik in het eerste wilde spelen. Dan speel je eindelijk, draai je eerst een beetje proef. Maar vanaf de start van dit seizoen ging het alleen maar beter en beter. Eerst keek ik de kat uit de boom en nu ben ik basisspeler, ten koste van Ricardo van Rhijn, ja. We hebben een goede band en geven elkaar tips. Maar hij heeft niet de behoefte om zijn positie bij Ajax met mij te bespreken. Dat deel je denk ik met een vertrouwenspersoon.”

Tete maakt dit seizoen vooral indruk met zijn fysieke tegenstand en zijn tackles. De rechtsback verliest nauwelijks een één-tegen-één duel. “Het is leuk dat iedereen lovend over me praat, maar aan de andere kant brengt dat ook wel druk met zich mee. Niet dat ik daar last van heb, het is alleen maar positief bedoeld. Die roem is leuk, maar ik hou mijn cirkel graag klein. Alleen goede vrienden en mijn familie zitten daarin en ik ga niet te veel de straat op.”

Ajax wil dit seizoen weer kampioen worden. Al durft de jonge ploeg het volgens Tete nog niet hardop uit te spreken. “We hebben een hele goede selectie, maar we moeten er als groep wel in geloven. De oudere groep had meer die kampioens-vibe. Deze ploeg wil absoluut kampioen worden, maar we durven het nog niet echt uit te spreken. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd”, aldus Tete.