© Proshots

Brian Tevreden heeft lovende woorden over Donyell Malen. De huidige directeur voetbalzaken van Reading had de talentvolle spits een paar jaar geleden in Ajax O14 onder zijn hoede. “Ik begrijp zijn transfer wel. Donyell was iemand met een sterke eigen mening. Als hij denkt dat dit de juiste stap is voor hem en hij gelooft daarin, waarom zou ik daar dan tegen zijn? Hij is goudeerlijk en open. Daar hield ik als trainer wel van. Voor een speler op die leeftijd wist hij precies wat hij wilde”, vertelt Tevreden in gesprek met Football London.

“Hij is een aanvaller met veel potentie”, vervolgt hij. “We hadden een erg goede band samen. Dat kwam vooral doordat ik hem harder liet werken dan hij voorheen gewend was. Hij was iemand waarbij je al veel potentie kon zien, als ‘ie maar zijn koppie erbij hield. Als hij alles goed doet, dan kan hij één van de beste aanvallers worden.”

Toen Tevreden nog jeugdtrainer was bij Ajax heeft hij nog een gesprek gehad met Malen vlak voordat hij naar Londen verkaste. “Er waren geruchten dat hij wilde vertrekken naar Arsenal. Daar waren we uiteraard teleurgesteld in, omdat iedereen veel inspanningen voor hem had verricht. Maar het was zijn keuze en dat verwijt ik hem niet. Deze stap kan, ondanks de vele inspanningen van Ajax, ook goed zijn voor zijn ontwikkeling. Ik heb destijds nog met Wim Jonk geprobeerd hem bij Ajax te houden. Ik zei tegen Jonk, hoofd jeugdopleiding in die periode, dat we hem bij Ajax moesten houden. Maar Donyell had voor zichzelf al bepaald dat hij naar Arsenal wilde gaan. Daarom konden we er niet veel meer aan doen en lukte het ons niet om hem te behouden.”