De Britse krant The Telegraph heeft een liefdesbrief geschreven aan Ajax. “Dit is een ode aan het team dat me opnieuw verliefd heeft laten worden op voetbal”, zo schrijft redacteur Luke Edwards.

“Misschien waardeer je nog niet helemaal hoe speciaal Ajax is, nog niet. Misschien ben je nog niet bewust van de weg die de Nederlandse club heeft afgelegd, het gedachtegoed achter het proces dat hen naar de halve finale van de Champions League heeft gebracht.

Wat hen zo speciaal maakt, zo uniek, is dat dit Ajax geen dynastie zal bouwen, ze zullen niet domineren. Ajax is al een vlinder, mooi, betoverend, maar al stervend. Al vanaf het moment dat ze hun vleugels spreidden in Europa dit seizoen, ver voordat ze Real Madrid en Juventus uitschakelden, wisten ze dat hun tijd samen er bijna op zat.

Het is een team om te koesteren, maar hun laatste dagen zijn al geslagen. In de zomer, zal dit Ajax team opgebroken worden, hun beste spelers zullen uitvliegen over Europa’s grootste clubs, verspreid over het hele continent, afhankelijk van wie het meeste geld betaalt om hen weg te kapen”, aldus Edwards.

“Dit team is gemaakt om te winnen, doet nooit een stapje terug, heeft de intentie om te domineren en niet alleen om te overleven, ook al wordt de club daar soms toe gedwongen. Kijk naar Ajax en je ziet het en ik weet zeker dat je verliefd zult worden. Het jongste team in de knock-out fase van dit seizoen, is ook veruit het leukste team om te bekijken”, zo schrijft hij.

Hij vervolgt zijn verhaal, over hoe afgelopen zomer de ploeg bij elkaar bleef: “Iedereen behalve Kluivert bleef, en beloofde de club die hun carrière lanceerde nog een jaar trouw. Eén seizoen, om de landstitel te winnen, om samen prijzen te pakken en de meesten van ons hopen nu dat de grootste prijs van allemaal in juni door de straten van Amsterdam zal paraderen. Ajax, kampioenen van Europa, het zou een nog mooier sprookje zijn dan Leicester City dat de Premier League won.”

De brief van Luke Edwards is nog een heel stuk langer. Je leest ‘m helemaal (in het Engels) op de site van The Telegraph.