De brilstand die afgelopen weekend na negentig minuten op het scorebord stond is de zoveelste indicatie dat het voetbal in Amsterdam alles behalve bevredigend is. Analisten, supporters en trainer Frank de Boer schreeuwen om ervaring. Een personality die de talenten kan aansturen, iemand die de leiding heeft in de kleedkamer. Namen als Nigel de Jong en Rafael van der Vaart passeren de revue en zeker laatst genoemde wordt regelmatig in verband gebracht met Ajax. Groot verdiener Van der Vaart kan in Hamburg niet rekenen op contractverlenging. Wellicht is het tijd dat de oud-Ajacied de club waar hij zijn opleiding heeft genoten komt versterken?

De spelmaker van weleer ploetert al twee seizoenen in de Bundesliga met zijn club HSV. De Bundesliga-dino vecht voor het tweede seizoen achtereen tegen het degradatiespook. Met nog vijf wedstrijden voor de boeg is HSV de rode lantaarndrager van de Duitse competitie. Voetbal heeft plaats gemaakt voor vechtvoetbal en overleven is het sleutelwoord, iets wat zeker niet in het voordeel is van Van der Vaart. VI-verslaggever Iwan van Duren noemde de Noord-Duitse club impotent en volgens hem was zelfs een bingo-avond in een bejaardenhuis creatiever. Daarnaast is er ook geen duidelijke visie in Hamburg. Bruno Labbadia is alweer de derde trainer dit seizoen. Voor Van der Vaart is het gebrek aan visie en structuur rampzalig. De van origine ‘nummer tien’ speelt regelmatig als controlerende middenvelder en maakt zelden de negentig minuten vol. Ajax nieuws Ajax1.nl

Van der Vaart heeft er nooit een geheim van gemaakt het liefst terug te willen keren in Amsterdam wanneer de herfst van zijn carrière zich aandient. Op nationale televisie, tijdens een uitzending van DWDD op drie mei 2012, gaf hij dit nogmaals te kennen. Als Ajax interesse in hem had in de nadagen van zijn carrière, zelf achtte hij dat rond zijn 33e, zou Van der Vaart open staan voor een rentree in de Amsterdam Arena. Op dat moment speelde de geboren Heemskerker nog op White Hart Lane en was hij samen met Gareth Bale één van de smaakmakers van Tottenham Hotspur. Hij streed niet voor lijfsbehoud, maar voor plaatsing voor de Champions League. Het waren duidelijk andere tijden voor de middenvelder. Analisten twijfelen regelmatig aan de fitheid van Van der Vaart. Het Nederlandse analistengilde vraagt zich zelfs af of de middenvelder fit genoeg is voor negentig minuten voetbal in de ‘Mickey Mouse-competitie’.

Toch blijft Rafael van der Vaart een speler met die verfijnde traptechniek, iemand die makkelijk doelpunten maakt en het zogenoemde ‘voetbalgogme’ bezit. Vooral de laatste twee eigenschappen zijn aspecten van het spelletje waar Ajax dringend behoefte aan heeft. Het voetbal van de Amsterdammers is te traag en vooral inspiratieloos. Het idee hoe de tegenstander kapot te spelen ontbreekt en serieuze doelpogingen zijn schaars. Balbezit is leuk, maar het doel ervan is om kansen te creëren. Ballen breed spelen rondom de middenlijn helpen daar niet bij. Met Van de Vaart heeft trainer Frank de Boer een middenvelder met eigenschappen die hij nog niet heeft in zijn keurkorps: ervaring plus het venijn iemand alleen voor de keeper te zetten, een speler die buitenspelers en centrumspitsen kan voeden en daarnaast in staat is een fatsoenlijke corner of vrije trap te nemen.

Een zwaluw maakt natuurlijk geen zomer, maar een speler als Rafael van der Vaart kan dit Ajax op dit moment zeker gebruiken. Natuurlijk zal Van der Vaart onder een vergrootglas liggen en voer zijn voor voetbalprogramma’s. Maar waar zou een speler als Van der Vaart bang voor moeten zijn? Die geweldige goal op instinct tegen Feyenoord zal nog vele jaren op Youtube worden bekeken en daarbij: de vos verliest misschien zijn haren, maar niet zijn streken. Het is tijd om thuis te komen Rafael.