© Proshots

Genoeg gehad van Home Alone en A Christmas Carol? We kunnen het ons helemaal voorstellen! Daarom hebben we 5 Ajax documentaires voor je op een rijtje gezet die zeker de moeite waard zijn om te bekijken tijdens de Kerstdagen.

1. Daar hoorden zij engelen zingen

Een klassiekers onder de Ajax-documentaires, die in dit rijtje niet mag ontbreken. De documentaire zoomt in op de gang van zaken bij Ajax in het seizoen 1999/2000: van het eerste elftal, tot de jeugd en de voetbalkampen in Ghana. Alles komt aan bod. De documentaire is soms ontluisterend, er is (gelukkig) veel veranderd de afgelopen jaren, maar deze documentaire blijft een must see voor Ajacieden. De volledige documentaire is te zien op YouTube. Of kijk hieronder meteen:

2. De Toekomst van Ajax, Plan Cruijff

Niet alleen in Catalonië was de invloed van Cruijff groot, ook bij Ajax. Onder de noemer ‘Plan Cruijff’ veranderde er veel in de jeugdopleiding van de Amsterdammers en dat is precies waar deze FOX Sports-documentaire over gaat. Aan het woord komen een heleboel medewerkers van Ajax, die een kijkje achter de schermen geven bij de jeugdopleiding. De documentaire is te zien op de site van FOX Sports.

3. 1995, We are the Champions

Bij kerst horen feel good films, dus gaan we nog maar eens terug naar de Champions League-winst in 1995. Want dat is waar deze documentaire over gaat. Louis van Gaal, Patrick Kluivert, Finidi George, Danny Blind, Ronald de Boer, Gerard van der Lem, Jari Litmanen en Franco Baresi: allemaal komen ze aan het woord om nog eens terug te blikken op dit legendarische avontuur. De hele documentaire is te bekijken op de website van FOX Sports. Bonus: je droomt meteen weg over het vervolg van dit Champions League-seizoen. Gaat het weer lukken om met zo’n jonge ploeg de Champions League te winnen>

4. Onana, the Boss

In deze documentaire neemt Andre Onana ons mee naar zijn geboortedorp Ngol Ngok. We zien de erbarmelijke omstandigheden en we zien Onana het graf van zijn broer bezoeken. Een ontroerende, persoonlijke documentaire over onze topkeeper die altijd zo goedlachs is. De documentaire is te bekijken op de website van FOX Sports.

5. Kaaskop of mocro

In deze serie van NPO 3 komt in één van de afleveringen Abdelhak Nouri aan het woord. Het blijkt achteraf zijn laatste interview te zijn, voordat hij op het veld in elkaar zakt. Ook in deze documentaire komen de mentaliteit en bescheidenheid van Abdelhak Nouri naar voren. De uitzending is te zien op YouTube.