Ondeugende oogjes, plagerige woorden, een beetje trots. Ola Toivonen weet dat hij PSV een heel eind op weg heeft geholpen richting de overwinning tegen NAC. Zijn directe tegenstander kreeg binnen een kwartier tweemaal een gele kaart.

De Zweedse international geeft eerlijk toe dat hij in de vijfde minuut op de voet van Nemanja Gudelj is gaan staan. Maar van provoceren wil hij niets weten. ,,Ik ben gewoon slim in het veld. Zijn reactie was niet zo slim.”  

Dom
Het talent uit de eigen opleiding van NAC Breda vertelt een verhaal dat strookt met de televisiebeelden en foto’s. Het is de vraag of de aanklager betaald voetbal daar vandaag nog iets mee doet. ,,Toivonen stond veel te lang op mijn voet om het per ongeluk te laten zijn,” zegt Gudelj. ,,Hij drukte ook nog even door. Ik gaf hem een klein duwtje en hij viel overdreven. Dom van mij, dat ook natuurlijk.”  

Tien minuten later ging Gudelj opnieuw in de fout, ditmaal met een tackle op Toivonen, die theatraal bleef rollen. ,,Ik raak hem, maar vervolgens ligt hij te huilen op het veld.”  

Geen suárez
PSV-coach Fred Rutten wil niets weten van een Luis Suarez-achtige reputatie voor Toivonen. Hij noemt het beeldvorming. ,,Ola is moeilijk te bespelen, draait kort weg. Dan doen tegenstanders soms dingen die onreglementair zijn.”  

Toch staat de blonde Zweed inmiddels bekend als een vervelend mannetje binnen de lijnen. In de vorige thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag had hij het bij een corner aan de stok met Ramon Leeuwin. Toen kregen beide kemphanen geel.  

Slim of verwerpelijk, dat is de vraag na de acties van Toivonen. Zijn team werd er beter van, dat staat buiten kijf. Wie weet wat er was gebeurd als NAC de laatste 75 minuten ook met elf man op het veld had gestaan?  

Al tien keer rood
Toivonen heeft het de laatste weken haperende PSV in elk geval naar een evenaring van een eredivisierecord geleid. Ajax zorgde vorig seizoen voor een unicum, met tien tegenstanders die met rood naar de kant zijn gestuurd. Met nog tien duels voor de boeg hebben de Eindhovenaren dat aantal al gehaald.

Bron: AD