Dat Ajax sinds een paar seizoenen een nieuwe weg heeft ingeslagen én de voetbalwereld in rap tempo is veranderd, blijkt wel uit onderstaande top 10. Veel van de duurste Ajax-transfers allertijden zijn van de laatste jaren.

Hieronder de volledige top 10:

1. Steven Bergwijn – 31,25 miljoen euro

Met stip op één in het lijstje duurste aankopen: Steven Bergwijn. In de jeugd speelde hij al 6 jaar voor Ajax, daarna ging hij naar PSV en vervolgens naar Tottenham Hotspur. Ajax nam hem in de zomer van 2022 over van de Londenaren voor een recordbedrag.

2. Calvin Bassey – 23 miljoen tot 26,5 miljoen euro

In de zomer van 2022 werd Calvin Bassey naar Amsterdam gehaald. De verdediger kwam voor 23 miljoen euro over van Rangers FC, maar dat bedrag kan met bonussen nog verder oplopen.

3. Sébastien Haller – 22,5 miljoen euro

Een bliksemtransfer, zo mocht je de komst van de Franse spits wel noemen. Nog geen dag nadat zijn naam voor het eerst in verband met Ajax werd gebracht, waren de handtekeningen gezet. Een speler overkopen van een Engelse club doe je niet zomaar, zeker niet als die club zelf 50 miljoen euro voor de speler heeft betaald. Voor iets minder dan de helft van dat bedrag was Haller van Ajax. Inmiddels is de spits met winst weer doorverkocht aan Borussia Dortmund.

4. Daley Blind – oplopend tot 21 miljoen euro

In 2014 verkocht Ajax hem voor 18 miljoen, in 2018 werd hij teruggehaald voor een bedrag van 16 miljoen, dat kan oplopen tot maar liefst 21 miljoen euro. Een flink bedrag voor een speler die nog maar een contract had voor een jaar. Maar eerlijk is eerlijk: met de kennis van nu was Blind dat geld zeker waard.

5. Antony – oplopend tot 20,75 miljoen euro

Antony was in de zomer van 2020 dé aanwinst van Ajax. De Amsterdammers betaalden 15,75 miljoen euro vast voor de pas 19-jarige Braziliaan. Met bonussen kan dat bedrag oplopen tot 20,75 miljoen euro. Het gebeurt niet vaak dat Ajax zo veel geld neer legt voor zo’n jonge speler. De laatste keer dat dat gebeurde, was toen Ajax Miralem Sulejmani haalde van sc Heerenveen. Hij was ook 19 toen Ajax in 2008/2009 ruim 16 miljoen voor hem neerlegde.

6. Brian Brobbey – oplopend tot 19,35 miljoen euro

In de zomer van 2021 vertrok hij transfervrij naar RB Leipzig, een jaar later werd hij door Ajax voor een groot bedrag teruggehaald. Hij kostte 16,35 miljoen euro en dat bedrag kan nog verder oplopen met bonussen tot 19,35 miljoen euro.

7. Quincy Promes – oplopend tot 17,2 miljoen euro

Ajax nam Quincy Promes in de zomer van 2019 voor 15,7 miljoen euro overvan Sevilla. Daarmee was hij toen de één na duurste Ajax-speler ooit. De Amsterdammer werd op zijn zestiende weggestuurd uit de jeugdopleiding, maar keerde weer terug. In februari 2021 verkast hij naar Spartak Moskou, voor de helft van het bedrag waarvoor Ajax hem kocht.

8. Miralem Sulejmani – 16,25 miljoen euro

Nog altijd is Miralem Sulejmani één van de duurste aankopen van Ajax ooit. Misschien wel daarom is Ajax daarna een tijd lang zo huiverig geweest om grote transfersommen te betalen. Want laten we eerlijk zijn, Mickey presteerde niet zoals gehoopt. Toch kwam hij in 158 duels voor Ajax nog tot 38 goals en 30 assists. Inmiddels speelt hij bij Young Boys.

9. Edson Alvarez – 15 miljoen euro

Edson Alvarez kwam in de zomer van 2019 voor 15 miljoen euro over van Club America. Hij kende een wisselvallig eerste seizoen en had daarnaast te maken met moeilijke privé-omstandigheden: zijn vriendin en dochtertje konden Nederland niet in. Inmiddels heeft hij zijn draai in Nederland helemaal gevonden.

10. Razvan Marin – 12,5 miljoen euro

Ajax strooide in de zomer van 2019 flink wat geld en kocht ook Razvan Marin. Hij werd voor 12,5 miljoen euro weggehaald bij Standard Luik. Het werd geen succes, maar Ajax wist hem goed te verkopen. In de zomer van 2021 verkaste hij voor 10 miljoen euro naar Italië.