Dat Ajax sinds een paar seizoenen een nieuwe weg heeft ingeslagen én de voetbalwereld in rap tempo is veranderd, blijkt wel uit onderstaande top 10. Veel van de duurste Ajax-transfers allertijden zijn van de laatste jaren. Maandag kwam Quincy Promes binnen als nummer 2 op de lijst.

Hieronder de volledige top 10:

1. Daley Blind – oplopend tot 21 miljoen euro

Vier jaar geleden verkocht Ajax hem voor 18 miljoen, nu wordt hij teruggehaald voor een bedrag van 16 miljoen, dat kan oplopen tot maar liefst 21 miljoen euro. Een flink bedrag voor een speler die nog maar een contract heeft voor een jaar. Maar eerlijk is eerlijk: we weten dat we een kind van de club in huis halen, met flink wat ervaring.

2. Quincy Promes – oplopend tot 17,2 miljoen euro

Ajax maakte maandagavond bekend dat het Quincy Promes voor 15,7 miljoen euro overneemt van Sevilla. Daar kan nog ongeveer 1,5 miljoen aan bonussen bij komen. Als we die bonussen meetellen, wordt Promes de op één na duurste Ajax-speler ooit. De Amsterdammer werd op zijn zestiende weggestuurd uit de jeugdopleiding, maar keert nu terug als een man, zoals hij zelf al zo mooi zei. En daar hangt een prijskaartje aan. Hopelijk weet hij dat komend seizoen terug t ebetalen.

3. Miralem Sulejmani – 16,25 miljoen euro

Nog altijd is Miralem Sulejmani één van de duurste aankopen van Ajax ooit. Misschien wel daarom is Ajax daarna een tijd lang zo huiverig geweest om grote transfersommen te betalen. Want laten we eerlijk zijn, Mickey presteerde niet zoals gehoopt. Toch kwam hij in 158 duels voor Ajax nog tot 38 goals en 30 assists. Inmiddels speelt hij bij Young Boys.

4. David Neres – 12 miljoen euro

Het was voor velen even slikken toen Ajax plotseling 12 miljoen euro neerlegde voor een pas 19-jarige Braziliaan. Inmiddels kunnen we wel zeggen dat David Neres zijn transfersom meer dan waard was en Ajax in de toekomst waarschijnlijk het veelvoudige op gaat leveren.

5. Dusan Tadic – 11,4 miljoen euro

Even leek het erop dat Tadic voor 17 miljoen naar Ajax zou komen, maar Southampton en Ajax pakten het slim aan. Daardoor viel de transfersom een stukje lager uit en bleef deze steken op 11,4 miljoen euro. Velen zullen het er over eens zijn dat dit een prima bedrag is voor een speler met de kwaliteiten van Tadic.

6. Hakim Ziyech – 11 miljoen euro

Ook voor Ziyech tastte Ajax diep in de buidel. Daar keek niemand raar van op: Ziyech was bij FC Twente al de beste speler van de Eredivisie en dat hij naar Ajax wilde was alleen maar mooi. Waarschijnlijk vertrekt Ziyech deze zomer voor 3 keer zoveel als Ajax hem 2 jaar geleden kocht.

7. Klaas-Jan Huntelaar – 9 miljoen euro

Toen Ajax Huntelaar in 2017 terughaalde, was hij gratis, maar de eerste keer was hij een prijzige aankoop. Op dat moment zelfs de duurste Ajax-aankoop ooit. Die 9 miljoen verdiende Ajax makkelijk terug toen Real Madrid 3 jaar later met 27 miljoen euro op de stoep stond.

8. Niklas Machlas – 8,5 miljoen euro

In het seizoen 1999/2000 maakte Machlas de overstap van Vitesse naar Ajax voor maar liefst 8,5 miljoen euro. Een bedrag dat Ajax pas weer overtrof toen het in 2006 Klaas-Jan Huntelaar haalde. Overigens was Machlas zijn geld zeker waard, gezien de statistieken: in 93 duels kwam hij tot 44 goals en 16 assists voor Ajax.

9. Hassane Bandé – 8,25 miljoen euro

Een vrij bizarre transfer: Bandé speelde tot de zomer van 2017 nog in Burkina Faso en werd vervolgens opgepikt door KV Mechelen. Met die ploeg degradeerde hij dit seizoen, maar Ajax had hem al vastgelegd voor 8,25 miljoen euro. Bij Mechelen was Bandé afgelopen seizoen goed voor 11 goals en 2 assists in 25 wedstrijden. De 8,25 miljoen lijkt een pittige transfersom. Helaas kunnen we na één seizoen nog niet beoordelen of dat bedrag terecht was. Bandé lag er het hele seizoen uit met een beenblessure, we hopen hem komend seizoen aan het werk te zien.

10. Demy de Zeeuw – 8 miljoen euro

In de zomer van 2009 kwam De Zeeuw over van AZ. De Zeeuw ontwikkelde zich tot een degelijke middenvelder voor Ajax, maar werd met verlies verkocht. Na 2 jaar ging hij voor 6 miljoen euro naar Spartak Moskou.

10. Albert Luque – 8 miljoen euro

Het is de zomer van 2007 en Ajax betaalt 8 miljoen euro voor Albert Luque, die overkomt van Newcastle United. Daarvoor heeft hij voor een aantal laagvliegers in Spanje gespeeld. Het zal dan ook niemand verbazen dat hij uiteindelijk maar tot 20 wedstrijden in het Ajax-shirt komt en na 2 jaar transfervrij vertrekt.

De gegevens uit dit artikel komen van Transfermarkt.nl (geraadpleegd op 25 juni 2019)