Een paar weken geleden leek Dusan Tadic nog de duurste Ajax-aankoop ooit te gaan worden. Zijn transfersom viel uiteindelijk mee, maar alsnog doet Ajax deze zomer de grootste aankoop uit de geschiedenis. Daley Blind komt met stip op 1 binnenin de top 10 van duurste Ajax-aankopen ooit. Hieronder de volledige top 10:

1. Daley Blind – oplopend tot 21 miljoen euro

Vier jaar geleden verkocht Ajax hem voor 18 miljoen, nu wordt hij teruggehaald voor een bedrag van 16 miljoen, dat kan oplopen tot maar liefst 21 miljoen euro. Een flink bedrag voor een speler die nog maar een contract heeft voor een jaar. Maar eerlijk is eerlijk: we weten dat we een kind van de club in huis halen, met flink wat ervaring.

2. Miralem Sulejmani – 16,25 miljoen euro

Nog altijd is Miralem Sulejmani de duurste aankoop van Ajax ooit. Misschien wel daarom is Ajax daarna zo huiverig geweest om grote transfersommen te betalen. Want laten we eerlijk zijn, Mickey presteerde niet zoals gehoopt. Toch kwam hij in 158 duels voor Ajax nog tot 38 goals en 30 assists. Inmiddels speelt hij bij Young Boys.

3. David Neres – 12 miljoen euro

Het was voor velen even slikken toen Ajax plotseling 12 miljoen euro neerlegde voor een pas 19-jarige Braziliaan. Inmiddels kunnen we wel zeggen dat David Neres zijn transfersom meer dan waard was en Ajax in de toekomst waarschijnlijk het veelvoudige op gaat leveren.

4. Dusan Tadic – 11,4 miljoen euro

Even leek het erop dat Tadic voor 17 miljoen naar Ajax zou komen, maar Southampton en Ajax pakten het slim aan. Daardoor viel de transfersom een stukje lager uit en bleef deze steken op 11,4 miljoen euro. Velen zullen het er over eens zijn dat dit een prima bedrag is voor een speler met de kwaliteiten van Tadic.

5. Hakim Ziyech – 11 miljoen euro

Ook voor Ziyech tastte Ajax diep in de buidel. Daar keek niemand raar van op: Ziyech was bij FC Twente al de beste speler van de Eredivisie en dat hij naar Ajax wilde was alleen maar mooi. Waarschijnlijk vertrekt Ziyech deze zomer voor 3 keer zoveel als Ajax hem 2 jaar geleden kocht.

6. Klaas-Jan Huntelaar – 9 miljoen euro

Toen Ajax Huntelaar vorige zomer terughaalde, was hij gratis, maar de eerste keer was hij een prijzige aankoop. Op dat moment zelfs de duurste Ajax-aankoop ooit. Die 9 miljoen verdiende Ajax makkelijk terug toen Real Madrid 3 jaar later met 27 miljoen euro op de stoep stond.

7. Niklas Machlas – 8,5 miljoen euro

In het seizoen 1999/2000 maakte Machlas de overstap van Vitesse naar Ajax voor maar liefst 8,5 miljoen euro. Een bedrag dat Ajax pas weer overtrof toen het in 2006 Klaas-Jan Huntelaar haalde. Overigens was Machlas zijn geld zeker waard, gezien de statistieken: in 93 duels kwam hij tot 44 goals en 16 assists voor Ajax.

8. Hassane Bandé – 8,25 miljoen euro

Een vrij bizarre transfer: Bandé speelde tot de zomer van 2017 nog in Burkina Faso en werd vervolgens opgepikt door KV Mechelen. Met die ploeg degradeerde hij dit seizoen, maar Ajax had hem al vastgelegd voor 8,25 miljoen euro. Bij Mechelen was Bandé afgelopen seizoen goed voor 11 goals en 2 assists in 25 wedstrijden. De 8,25 miljoen lijkt een pittige transfersom, maar Bandé mag zich komend seizoen bewijzen in Amsterdam.

9. Demy de Zeeuw – 8 miljoen euro

In de zomer van 2009 kwam De Zeeuw over van AZ. De Zeeuw ontwikkelde zich tot een degelijke middenvelder voor Ajax, maar werd met verlies verkocht. Na 2 jaar ging hij voor 6 miljoen euro naar Spartak Moskou.

10. Albert Luque – 8 miljoen euro

Het is de zomer van 2007 en Ajax betaalt 8 miljoen euro voor Albert Luque, die overkomt van Newcastle United. Daarvoor heeft hij voor een aantal laagvliegers in Spanje gespeeld. Het zal dan ook niemand verbazen dat hij uiteindelijk maar tot 20 wedstrijden in het Ajax-shirt komt en na 2 jaar transfervrij vertrekt.

De gegevens uit dit artikel komen van Transfermarkt.nl (geraadpleegd op 17 juli 2018)