© Proshots

Nu het zo’n twintig jaar geleden is dat Ajax het oude stadion De Meer inruilde voor de Amsterdam Arena, biedt dat een uitgelezen mogelijkheid om terug te blikken op de gloriedagen van de club in het oude stadion. Ajax beleefde haar grootste successen in De Meer en leverde een groot aantal wereldspelers. Ajax1.nl koos ervoor om een top tien te maken van de beste spelers die ooit voor Ajax speelde in De Meer. In de komende twee dagen tellen we terug van 10 naar 1. Eerder was het eerste deel van deze serie met de nummers tien tot vijf te lezen, in dit tweede artikel gaan we van vijf naar nummer één.

5 Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp maakte als zeventienjarige zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. In eerste instantie speelde hij als bleue rechtsbuiten, maar later werd hij als schaduwspits opgesteld. Vanaf dat moment is Bergkamp los. Met zijn uitzonderlijke intelligentie, techniek en snelheid ontpopt Bergkamp zich tot een van de beste voetballers van de wereld.

De meest in het oog springende doelpunten maakt Bergkamp met zijn subtiele stift. In 1991 en 1993 was Bergkamp topscorer van de Eredivisie. In 1991 en 1992 werd hij bovendien uitgekozen tot speler van het jaar. De grootste successen in zijn loopbaan behaalde Bergkamp voor Ajax en Arsenal. Ook speelde Bergkamp nog voor Internazionale, maar dit was een beduidend minder groot succes.

In totaal speelde Bergkamp 239 wedstrijden voor Ajax, waarin hij 122 keer scoorde. In dienst van Ajax werd Bergkamp één keer kampioen, won hij twee keer de beker, één keer de Europacup II en één keer de UEFA Cup.

4 Piet Keizer

Piet Keizer debuteerde op 5 februari 1961 in de hoofdmacht van Ajax in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. In totaal speelde Keizer 409 keer voor Ajax, waarin hij 189 keer scoorde. Keizer werd door veel kenners beter bevonden dan Johan Cruijff, maar bleef altijd in de schaduw van de nummer 14. Meestal werden de twee als het koningskoppel van Ajax gezien.

Keizer stond vooral bekend om zijn ‘schaar’, die hij als grillige linksbuiten veelvuldig kon inzetten. Het laatste duel van Keizer vond plaats op 13 oktober 1973. In de jaren die volgden hield Keizer zich lange tijd afzijdig van het voetbal. In 2001 wist Ajax Keizer als scout te contracteren. In dienst van Ajax werd Keizer zes keer kampioen, won hij vijfmaal de beker, driemaal de Europacup I, twee keer de Europese Supercup, één Intertoto Cup en één Wereldbeker.

3 Sjaak Swart

Mister-Ajax Sjaak Swart mag natuurlijk niet ontbreken in deze top 10 van beste Ajacieden in De Meer. Het erelid van Ajax speelde maar liefst 603 wedstrijden in het eerste elftal en maakt nog altijd fanatiek deel uit van Lucky Ajax. Op 16 september 1956 debuteerde de toen achttienjarige Swart in de met 3-2 gewonnen bekerwedstrijd tegen Stormvogels.

In het eerste seizoen van Swart won Ajax direct de Eredivisie. In zijn 603 wedstrijden wist Swart 228 keer te scoren. Sjaak Swart, die altijd als rechtsbuiten speelde, stond bekend om zijn goede voorzetten en had altijd een neusje voor de goal. Met achttien doelpunten is Swart ook nog eens all-time topscorer van de Klassieker.

Op 19 mei 1973 beëindigde Swart zijn imposante carrière, zonder dat hij Ajax ooit had verlaten. Swart werd uiteindelijk acht keer kampioen met Ajax, won vijfmaal de beker, drie keer de Europacup I, twee keer de Europese Supercup, één keer de Intertoto Cup en één keer de Wereldbeker.

2 Marco van Basten

Van Basten: de geweldige spits die Nederland bijna in zijn eentje Europees kampioen maakte in 1988. De Nederlander debuteerde op zeventienjarige leeftijd bij Ajax en speelde tussen 1981 en 1987 in het eerste elftal. In 1987 vertrok Van Basten naar AC Milan. De huidige assistent-bondscoach van het Nederlands elftal werd meerdere keren uitgeroepen tot beste voetballer van de wereld en wordt nog altijd gezien als de op één na beste voetballer van Nederland. Een van de bekendste doelpunten van Van Basten in De Meer was de omhaal tegen FC Den Bosch.

In 1995 moest Van Basten noodgedwongen een punt achter zijn loopbaan zetten vanwege aanhoudende enkelklachten. Het afscheid van Van Basten in San Siro was voor veel mensen erg ontroerend, omdat iedereen wist dat Van Basten zonder de klachten aan zijn enkel nog jaren op het hoogste niveau had kunnen voetballen.

Bij Ajax werd Van Basten drie keer kampioen, won hij ook drie keer de beker en eenmaal de Europacup II. In 2008 werd Van Basten hoofdtrainer van Ajax, maar tot ieders verdriet werd deze periode niet zo succesvol als iedereen hoopte. Momenteel is Van Basten de assistent van Danny Blind bij het Nederlands elftal.

Mooiste doelpunt Van Basten in De Meer:

1 Johan Cruijff

De grootste voetballer die Ajax en Nederland ooit voortbrachten. Cruijff op 24 maart 2016 en werd in heel de wereld groots geëerd. De legendarische nummer 14 is de man die de meeste invloed heeft gehad op het Nederlandse voetbal.

Op 15 november 1964 maakte Cruijff zijn officiële debuut voor Ajax in de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen GVAV. Al direct liet ‘El Salvador’ zijn klasse zien door te scoren bij zijn debuut. Cruijff werd met Ajax acht keer kampioen, won vijf keer de KNVB-beker, drie keer de Europa Cup I, één wereldbeker en één Europese Supercup. Cruijff werd in 1971, 1973 en 1974 Europees voetballer van het jaar.

In 1973 verliet Cruijff Ajax voor zijn andere liefde: FC Barcelona. In 1981 kwam Cruijff terug bij Ajax en maakte de club nog tweemaal kampioen. In 1983 kwam Cruijff in conflict met het Ajax-bestuur en besloot te vertrekken naar aartsrivaal Feyenoord. Nog altijd zeggen heel veel kenners dat Cruijff de beste voetballer is die men ooit heeft gezien. Hieronder staan wat beelden om dit te onderschrijven: