Ajax heeft met 1-1 gelijkgespeeld in de topper tegen PSV. In Eindhoven maakte Quincy Promes de Ajax-treffer.

Erik ten Hag begon met de verwachte elf namen. Daley Blind en Joël Veltman begonnen centraal achterin. Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Quincy Promes en David Neres vormde de voorste vier. Donny van de Beek maakte zijn rentree in de wedstrijdselectie. De middenvelder is weer fit, maar nog niet fit genoeg bevonden en begon dus op de bank.

Ajax liet het balletje in de beginfase makkelijk rond gaan. Echte kansen kwamen er niet. Bij het eerste moment van balverlies kwam de thuisploeg er wél meteen dreigend uit. Een schotje van afstand eindigde in de handen van Onana. De eerste doelpoging van Ajax kwam een paar minuten later van de linker van Ziyech. Na zo’n twintig minuten spelen leverde de dreiging van Ajax weer een kans op. Een schot van Martínez werd gekeerd door Zoet. Aan de andere kant tikte Bergwijn de bal goed door op Malen. De aanvaller produceerde een zacht schotje van afstand. En zo creëerden beide ploegen na een kwart wedstrijd nog geen écht grote kansen.

Geduldig

Na 25 minuten spelen belandde een voorzet voor de voeten van Ziyech, die niet nadacht en hard naast volleerde. Een minuut later werd Neres gevaarlijk met een schot in de handen van Zoet. Na een goede combinatie gaf Tadic de bal hard voor en wist Tagliafico de bal te veroveren en op doel te schieten, maar Zoet bracht goed redding. Na dik een halfuur spelen kopte Tadic een vrije trap van Ziyech naast. Niet veel later combineerde Ajax wederom prima op de helft van PSV zich door de defensie heen. Promes was het eindstation na een prima loopactie, maar schoot rakelings naast in plaats van op doel… Aan de andere kant werd PSV dreigend met Ihattaren, maar zijn voorzet kwam bij niemand terecht. Ajax speelde geduldig en stond vaak goed opgesteld. PSV probeerde het daarom een paar keer van afstand, maar die schoten gingen ruim over en naast.

Op slag van rust leek PSV er met vier man uit te kunnen nadat Neres de bal inleverde. Hetgeen dat eigenlijk elke gevaarlijke PSV-aanval inleidde. PSV wist het dit keer niet goed uit te spelen en de poging van Bruma werd prima geblokt. In de blessuretijd van de eerste helft draaide Tadic fantastisch weg bij twee PSV’ers. Het schot van de Serviër werd makkelijk gekeerd. En zo zochten beide ploegen de kleedkamers op met een 0-0-ruststand.

Boeiende start

Beide ploegen kwamen fris uit de kleedkamer. PSV was gevaarlijk via Ihattaren, Bergwijn en Bruma. Aan de andere kant schoot Zoet de bal tegen Tadic aan en belandde de bal bij Ziyech. Hij vergat eigenlijk terug te passen naar de Serviër waardoor de kans verkeken was. Een paar tellen later schoot hij gevaarlijk voor langs. Na een goed steekballetje van Promes kon Neres net niet goed uithalen. Uit de daaropvolgende corner werd een kopbal van Veltman net gered door Zoet. Na bijna een uur spelen schoot Ihattaren een vrije trap bijna schitterend in het doel. Onana bracht al zwevend ook prima redding!

Voorsprong & Rentree Donny

Terwijl Van de Beek klaar stond om in te vallen, schoot Promes een goede aanval rustig binnen. Op aangeven van Tadic stond Promes helemaal vrij in de zestien. Van de Beek’s rentree werd daarmee even uitgesteld. Als antwoord werd PSV weer gevaarlijk. Ihattaren speelde zich knap langs Tagliafico, maar zijn voorzet was matig. Na 69 minuten spelen mocht Donny van de Beek nu wél zijn rentree maken. Hij verving niet Promes, zoals de planning was, maar Neres.

Gelijkmaker

Het spel golfde vervolgens wat op en neer met gevaar voor beide doelen. In de 78e minuut werd Malen goed weggestoken door Gakpo en rondde hij heel koeltjes af. Ajax werd slordiger en dat stond eigenlijk aan de basis van de tegengoal. Álvarez speelde de bal over de zijlijn en vervolgens ontstond er wat ruimte in het centrum waar Malen goed van profiteerde. In de slotfase waren er weinig kansen en leken beide ploegen een gelijkspel wel prima te vinden.

PSV – Ajax:
’63. 0-1 Promes
’78. 1-1 Malen

Opstelling Ajax:
Onana; Dest, Veltman, Blind, Tagliafico; Álvarez, Martínez; Promes; Ziyech, Tadic, Neres (’69. Van de Beek).