Vanaf volgend seizoen mogen twee nieuwe toptalenten zich melden in Amsterdam. Dat meldt Ajax op haar officiële website. Het betreft de Belgische verdediger annex middelvelder Nathan Leyder (16) en de rechtsbuiten Anwar El-Ghazi (17). Leyder komt over van Belgische hoogvlieger Zulte-Waregem, El-Ghazi doorliep de jeugd van Sparta Rotterdam. Beide komen uit voor vertegenwoordigende nationale jeugdelftallen.

Nathan Leyder wordt door de kenners al ‘de nieuwe Jan Vertonghen’ genoemd. Het talent is origineel afkomstig uit de jeugdopleiding van Club Brugge, maar werd daar weggepest door vier teamgenoten. Ook werden hij en twee andere teamgenoten om de beurt in elkaar geslagen door het viertal. Nadat slechts één van de pesters werd weggestuurd besloot Leyder te vertrekken bij de topclub. Hij speelde pas sinds afgelopen najaar voor Zulte.

Leyder, die afgelopen zondag zestien werd, is tevens aanvoerder van de Belgische nationale team onder zestien jaar. Ook RSC Anderlecht en een Franse topclub waren geïnteresseerd in de Waalse speler. Eerder was hij al op proef bij het Franse Valenciennes FC en het Engelse Aston Villa. Leyder is vooral bekend met spelers als Dennis Bergkamp en Johan Cruijff, maar ook Vertonghen: “Ik hoop in zijn voetsporen te kunnen treden.”

Anwar El-Ghazi kende een wat minder bewogen jeugd als voetballer, maar staat ook zeker in de spotlights. Dit seizoen wordt El-Ghazi net als twee teamgenoten continu in de gaten gehouden door RTV Rijnmond. De regionale zender maakt een documentaire over het drietal. “Van jongs af aan ben ik al Ajax-fan. Het is geweldig dat ik nu voor deze club mag spelen”, laat hij weten. Volgens Marc Overmars is El-Ghazi een klassieke rechtsbuiten.

Beide spelers ondertekenden een contract voor drie jaar tot medio 2016. Het is nog niet precies bekend in welk jeugdelftal zij terecht zullen komen.