Frenkie de Jong breekt met zijn transfer naar FC Barcelona alle records. De Catalanen betalen 75 miljoen voor De Jong. Daar kan nog 11 miljoen aan bonussen bij komen en volgens Marc Overmars zijn die bonussen vrij zeker. Een transfersom van €86 miljoen dus.

Duurste Ajacied

De Jong wordt by far de duurste Ajacied ooit. Dat was tot nu toe Davinson Sánchez, die nog niet zo heel lang geleden voor €40 miljoen naar Tottenham Hotspur vertrok. Op plek 2 stond tot nu toe Arek Milik, waarvoor door Napoli ongeveer €32 miljoen werd betaald. Huntelaar, Klaassen en Sneijder, die samen op plek 3 stonden met een transferbedrag van €27 miljoen per persoon vallen nu dus buiten de top 3 van duurste Ajacieden ooit. De bedragen die voor deze spelers werden betaald, vallen in het niet bij de 86 miljoen die FC Barcelona nu voor Frenkie de Jong betaalt. Frenkie de Jong is maar liefst ruim 2 keer zo duur als Sánchez.

Duurste Eredivisie-speler

Niet alleen wordt Frenkie de Jong de duurste speler uit de geschiedenis van Ajax, ook uit de complete Eredivisie. Tot nu toe stond ook dat record op naam van Davinson Sánchez. Gevolgd door Memphis, die in 2016 voor €34 miljoen van PSV naar Manchester United vertrok. Op 3 stond Arek Milik, die in het lijstje hierboven ook al even voorbij kwam. Ook hier breekt Frenkie de Jong dus alle records en niet zo’n beetje ook.

Duurste Nederlander

Het is nog even afwachten of hij daadwerkelijk de duurste Nederlander ooit wordt, maar met bonussen wordt hij dat in ieder geval. Overmars rekent op het totaalbedrag van €86 miljoen. Daarmee volgt De Jong Virgil van Dijk op, die een jaar geleden naar Liverpool verkaste voor maar liefst €84,4 miljoen. Van Dijk werd destijds de duurste verdediger uit de geschiedenis en ook de duurste Nederlander. Dat record stond grappig genoeg lange tijd op naam van Marc Overmars, de huidige technisch directeur van Ajax. In 2000 vertrok hij voor 40 miljoen van Arsenal naar FC Barcelona. Hij zal het ongetwijfeld niet erg vinden dat hij opnieuw een plekje zakt op de lijst van duurste Nederlanders ooit: Overmars incasseert immers een astronomisch bedrag voor Frenkie de Jong en heeft nu de uitdaging om dat komende zomer weer goed te gaan besteden.

Duurste 22-jarige

De daadwerkelijke transfer van Frenkie Jong vindt pas plaats als hij 22 is en dan is hij ook de duurste 22-jarige. Dat record is nu nog in handen van Thomas Lemar. De Franse middenvelder verhuisde afgelopen jaar voor €70 miljoen van AS Monaco naar Atlético Madrid. Over dat bedrag gaat De Jong met zijn transfer naar FC Barcelona dus ruim heen.

‘Barcelona breekt met eigen beleid en biedt De Jong gigantisch salaris’