Er volgde deze maand wat bevestigingen dat het rond zou zijn tussen Ajax en FC Groningen rondom Richairo Zivkovic, maar dat is allesbehalve het geval. Beide partijen bevestigen echter dat ze dicht bij een akkoord zitten. RTV Noord stelt dat de bevestigde transfer maandag definitief in het nieuws komt.

Omdat Ajax als bedrijf op de beurs actief is, mag er geen uitspraak worden gedaan over een transfersom. Er gaat echter een gerucht dat dit ongeveer 2.5 miljoen euro bedraagt. Frank de Boer gaf gisteren in Studio Voetbal aan dat het heel goed mogelijk is dat als hij twee of drie jaar in Groningen blijft voetballen, zijn marktwaarde vervijfvoudigt kan worden.

Naast een transfersom heeft FC Groningen ook een doorverkooppercentage bedongen. Dit betekent dat als Ajax Zivkovic weer verkoopt, ze een deel van de transfersom aan FC Groningen moeten betalen. Ook lijkt een speler van Ajax de omgekeerde weg te bewandelen. Het lijkt te gaan om een verhuurperiode van één seizoen, maar het is onbekend welke speler in het noorden gaan voetballen.

Zivkovic tekent hoogstwaarschijnlijk een driejarig contract in Amsterdam. Omdat hij de achttienjarige leeftijd nog niet bereikt heeft mag het talent voor maximaal drie jaar tekenen bij een club.

Update: Maandag 17 maart 16.30:

FC Groningen en Ajax hebben een overeenstemming bereikt over Richairo Zivkovic. De zeventienjarige aanvaller gaat vanaf volgend seizoen in Amsterdam voetballen. Dit melden beide clubs op hun website. “Aanvankelijk was het de bedoeling langer bij FC Groningen te blijven en uit te groeien tot een vaste waarde in het eerste elftal. Maar ik heb ook ambities en toen deze kans zich voordeed, wilde ik die heel graag grijpen. Het is een volgende stap in mijn carrière”, meldt Zivkovic zelf.

Ook Henk Veldmate, manager technische zaken, legt de transfer uit. “Wij hadden hem graag langer in Euroborg zien spelen, maar als een club zich meldt – in dit geval Ajax – en een goed en marktconform bod uitbrengt én de speler zelf ook aangeeft voor een overstap open te staan, dan moet je daar met elkaar serieus naar kijken. De gesprekken met Ajax – die overigens constructief en prettig verliepen – hebben geleid tot een transfer waarbij voor Zivkovic een in onze ogen reële transfervergoeding wordt betaald, met bovendien voor FC Groningen mogelijk nog toekomstige extra beloningen.”

Zivkovic tekent voor drie jaar in Amsterdam.