© Proshots

De transferperiode is momenteel in volle gang, Ajax heeft tweemaal toegeslagen met het aantrekken van de Colombianen Mateo Cassierra en Davinson Sanchez. Daarnaast gonst het weer van de geruchten, zowel voor uitgaande als binnenkomende transfers, Ajax is bijna dagelijks onderwerp van het gesprek in de wandelgangen. Dit is een mooi moment voor Ajax1.nl om eens terug te blikken op de zomerse transferperiodes van de afgelopen jaren. Te beginnen vandaag met de zomerse transferperiode van het seizoen 2010/2011.

Topaankoop 2010/2011

Ongeveer vijf miljoen euro, dat is het bedrag dat Ajax in het seizoen 2010/2011 betaalde voor de grote aankoop die zomer. Een bedrag dat in het niets lijkt te vallen bij de bedragen die in de huidige jaargang genoemd worden voor aanvallers uit de Eredivisie.

Mounir el Hamdaoui was met twintig doelpunten in 27 wedstrijden in het voorgaande seizoen een van de smaakmakers in de Eredivisie. De aanvaller zou na lang wikken en wegen dezelfde weg bewandelen als veel andere spelers de afgelopen jaren: van AZ naar Ajax.

De overgang van de aanvaller was niet zomaar beklonken, op 24 juli 2010 werd gemeld dat Ajax en AZ akkoord waren over de transfersom van ongeveer vijf miljoen euro. Het grootste probleem bleek echter de salariseis die de AZ-aanvaller had. De onderhandelingen werden op de zondagavond dan ook afgebroken toen er nog altijd geen akkoord was bereikt. Ajax gaf de spits mee dat het hem nog een aantal uur gaf om alsnog akkoord te gaan met de voorwaarden en dat het de deal anders af zou blazen. Uiteindelijk besloot El Hamdaoui in te gaan op de aanbieding en tekende hij niet lang daarna zijn contract voor vier seizoenen.

Martin Jol had het volste vertrouwen in de aanvaller, maar Frank de Boer kon een stuk minder goed overweg met hem. Onder Frank de Boer kwam hij minder aan spelen toe en moest in zijn tweede seizoen zelfs bij de beloften aan de slag. Uiteindelijk verloste Fiorentina de club en speler van elkaar na zijn tweede seizoen. De Italiaanse club nam hem voor nog geen miljoen euro over van Ajax.

Transfervrije spelers

Naast Mounir el Hamdaoui trok Ajax in de zomer van 2010/2011 nog een aantal spelers aan. Eén daarvan was Mido die overkwam van West Ham United. De spits speelde tussen 2001 en 2003 al in het shirt van de Amsterdammers. In die eerste periode kwam hij tot veertig wedstrijden waarin hij 21 goals maakte. Na veel rondzwerven keerde hij onder Martin Jol terug in Amsterdam. Erg succesvol werd zijn tweede periode in de hoofdstad niet. Mido kwam tot slechts zes optredens. Vijf daarvan waren in de Eredivisie (twee doelpunten) en één in de KNVB beker (één doelpunt). Met het vertrek van Martin Jol uit Amsterdam was de rol van Mido ook uitgespeeld. De spits vertrok begin januari naar Zamalek in zijn thuisland Egypte.

Naast Mido kwam er nog een speler transfervrij over vanuit Engeland. De Fin Teemu Tainio werd op voorspraak van Martin Jol gratis overgenomen van Sunderland. Waar van Mido nog gezegd kan worden dat hij een kleine bijdrage geleverd heeft aan het kampioenschap in het seizoen 2010/2011 kan dat van Tainio niet. De Fin speelde vijf minuten als invaller tegen Willem II en een helft tegen VVV-Venlo. In de KNVB beker speelde hij nog acht minuten tegen Veendam, maar daar bleef het dan ook bij. De Fin vertrok snel na zijn komst in maart geruisloos weer uit Amsterdam om voor New York Red Bulls te gaan spelen.

Reservebank

Een andere transfervrije speler was Andre Ooijer. De verdediger zat officieel zonder club toen hij op het WK 2010 met Nederland aantrad tegen Brazilië in de kwartfinale. Zijn contract bij PSV werd niet verlengd en daarop besloot Ajax hem gratis naar Amsterdam te halen. In het begin van het seizoen speelde de routinier nog regelmatig vanaf het beginsignaal, maar na de trainerswissel verdwenen zijn speelminuten snel. De verdediger werd ‘belangrijk in de kleedkamer’ en schikte zich in zijn rol als reserve. Aan het einde van het seizoen 2011/2012 besloot de verdediger zijn schoenen op te bergen.

Ronald Graafland is nog een naam waardoor menig Ajax supporter zijn wenkbrauwen zal hebben gefronst. De keeper zat zonder club nadat hij bij Vitesse geen nieuw contract kreeg aangeboden en leek op weg naar een avontuur bij een amateurclub. Dat was totdat Ajax met een aanbod kwam. De doelman werd vierde keeper achter Maarten Stekelenburg, Kenneth Vermeer en Jeroen Verhoeven. Zonder ook maar een minuut onder de lat te hebben gestaan vertrok de doelman aan het einde van het seizoen weer bij de club.

Doorstroming vanuit Jong Ajax

Naast de vijf aanwinsten werd de selectie van het eerste elftal versterkt met enkele spelers vanuit Jong Ajax. Florian Jozefzoon, Aras Ozbiliz, Roly Bonevacia en Marvin Zeegelaar mochten aansluiten tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Drie van deze spelers kwamen nauwelijks tot speeltijd gedurende het seizoen. Zeegelaar speelde veertig minuten, Jozefzoon 165 minuten en Bonevacia 180 minuten. Ozbiliz had de grootste waarde van de vier doorgestroomde jeugdspelers. De buitenspeler kwam in twintig wedstrijden tussen de lijnen (501 minuten in totaal) en wist daarin eenmaal te scoren en eenmaal een assist te geven.

In januari sloot Lorenzo Ebecilio aan bij de selectie toen Zeegelaar werd verhuurd aan Excelsior. De aanvaller zou een haat-liefde relatie ontwikkelen bij de supporters. De grillige buitenspeler wisselde zwakke momenten af met sterke, maar kreeg veel vertrouwen van Frank de Boer. Hij kwam in het restant van het seizoen tot 24 wedstrijden.

Geruchten mogelijke aanwinsten

Ook in het seizoen 2010/2011 was Ajax een veelgenoemde club in de nationale wandelgangen. De Belgische spits Emile Mpenza leek lang in beeld om de voorhoede van de Amsterdammers te versterken. Met het aantrekken van Mounir el Hamdaoui en Mido verstomde dat tot niet meer dan een gerucht.

Ajax leek lange tijd op zoek naar een rechtsbuiten in deze transferperiode. Voornamelijk oud spelers Daniel de Ridder en Tom de Mul werden veel genoemd. Van de Ridder werd zelfs gemeld dat Ajax hem op korte termijn wilde presenteren, maar tot een transfer kwam het nooit. Voor de positie van rechtsbuiten werden kortstondig ook nog Leonardo en David Odonkor genoemd, maar concreet voor deze spelers werd Ajax nooit.

Definitief vertrekkende spelers

Naast de aanwinsten en doorstroming vanuit Jong Ajax kon Ajax een achttal spelers uitzwaaien (twee spelers op huurbasis). Jeffrey Sarpong vertrok naar het Spaanse Real Sociedad. Sarpong scoorde acht keer in 31 officiële optredens voor Ajax, de speler leverde Ajax een bescheiden transfervergoeding op.

Naast Sarpong vertrok ook George Ogararu. De Roemeen tekende bij het Zwitserse FC Sion. Hij speelde 66 wedstrijden in het shirt van Ajax. Spits Marko Pantelic, goed voor 21 doelpunten en 9 assists in de 38 wedstrijden die hij voor Ajax speelde, vertrok naar het Griekse Olympiakos. De Servische spits was populair bij de aanhang van de Amsterdammers. Als koppel met Luis Suarez had menig Eredivisie-club angst voor het treffen met Ajax. Het was dan ook niet vreemd dat Ajax in het seizoen met Pantelic de grens van 100 doelpunten wist te passeren.

Dennis Rommedahl kwam in 2007 voor ongeveer een miljoen euro over van Charlton Athletic. Hij besloot net als Pantelic om zijn carrière voort te zetten bij Olympiakos. Evenals Rommedahl kwam in de zomer van 2007 ook Kennedy Bakircioglu naar Amsterdam. De Zweedse aanvaller werd overgenomen van FC Twente en was niet al te populair bij een groot deel van de aanhang. Toch was Kennedy van grote waarde in de UEFA Cup van het seizoen 2008/2009. De aanvaller zorgde met een prachtige knal voor de 0-1 tegen Fiorentina. Uiteindelijk vertrok de Zweed na 53 wedstrijden uit de hoofdstad.

De Spanjaard Gabri kwam in de zomer van 2006 transfervrij over van Barcelona. In tegenstelling tot andere spelers die overkwamen van Barcelona werd Gabri wel een succes. Ondanks het feit dat hij niet altijd verzekerd was van een basisplaats was de middenvelder veelal een belangrijke schakel in het elftal. Gabri vertrok uiteindelijk transfervrij en tekende in 2010 een contract in Qatar bij Umm-Salal.

Op huurbasis

De twee spelers die op huurbasis bij Ajax vertrokken in deze periode waren Rob Wielaert en Ismael Aissati. Wielaert was na zijn komst onder trainer Marco van Basten nog verzekerd van speelminuten, maar na het vertrek van van Basten was dat niet meer zeker. Hij besloot dan ook om zijn laatste contractjaar op huurbasis bij Roda JC te gaan spelen. Aissati vertrok op huurbasis naar Vitesse, waar hij het hele seizoen het vertrouwen kreeg en tot 32 optredens kwam. Aissati keerde na zijn uitleenbeurt, in tegenstelling tot Wielaert, wel terug naar Ajax.

Volgende week kijken we terug op de transferperiode 2011/2012, waarin Ajax voor meerdere spelers een transfersom betaalde en het tevens een flink aantal spelers zag vertrekken.