In de documentaire ‘Oh Johnny’ volgde Ajax TV publiekslieveling John Heitinga vanaf het moment dat hij zijn afscheid bekend maakte tot zijn laatste stappen in de ArenA. Daarin vertelde hij over de ‘valse start’ van zijn carrière. “Ik debuteerde in 2001, toen ben ik in 2002 geopereerd aan mijn rechterknie. Die operatie was niet helemaal goed verlopen want ik liep een bacteriële infectie op. De eerste wedstrijd terug in Ajax 1 scheurde ik mijn voorste kruisbanden van mijn linkerknie af. Dus ja, ik kon mijn knie vanaf mijn achttiende al niet meer volledig strekken,” vertelt hij aan Ajax TV.

Fysiotherapeut Pim van Dord beaamt dat zijn knie een grote rol heeft gespeeld in zijn periode bij Ajax: “Fitheid is nooit een probleem geweest voor John. Zijn beperking was dat hij door zijn knie moeite had met het draaien en met de snelheid. En zoals wij spelen, met een grote ruimte achter je, komt hij daarmee in de problemen. Maar op trainingen als wij vier-tegen-vier spelen, is hij nog steeds één van de beste hoor, dat is geen probleem voor hem.”

 Zaakwaarnemer Rob Jansen: “Een voetballer die op deze manier afscheid moet nemen, door zelf de regie te pakken en te stoppen omdat je anders niet weet waar het seizoen voor je eindigt, is voor iemand met zijn staat van dienst echt bijzonder verdrietig.”
Trainer Frank de Boer denkt dat Heitinga de goede keuze heeft gemaakt om te stoppen. “Je zit altijd in een ontkenningsfase. Je wilt het niet accepteren omdat je zo’n goede speler bent geweest en alles nog ziet. Soms denk ik: hoe kun je dat als speler niet zien? Dat zal hij ook gehad hebben. Om het dan weer te vertalen in het veld, dat is weer wat anders. Als ik met partijtjes of met de veteranen meespeel, zie ik ook alles nog. Om het uit te voeren, is een ander verhaal. Hij moet het gewoon accepteren, ik denk dat dit het beste is.”

Heitinga geeft zelf aan niet te zullen treuren om zijn carrière. “Natuurlijk wil je als voetballer eindigen met een WK-finale zoals Giovanni van Bronckhorst of met een Champions League winst zoals Xavi, maar het is nu eenmaal zo gelopen en ik ga er verder ook niet treurig om doen. Ik heb een hele mooie carrière gehad en ik ben heel blij en dankbaar met wat ik bereikt heb.”