Tscheu La Ling is bij Ajax de voornaamste kandidaat om de vertrekkende algemeen directeur Rik van den Boog op te volgen. Ook Marc Overmars is in beeld voor die – of eventueel en andere – functie.

La Ling
La Ling speelde in van 1975 tot 1982 voor Ajax. Tegenwoordig leidt hij de Slowaakse club Trencin, naar het model van de Amsterdamse club. Dat doet La Ling zeer succesvol. Hij maakte Trencin gezond en werd kampioen in de eerste divisie van Slowakije. De club staat bekend om zijn goede jeugdopleiding. Onder meer Frantisek Kubik (speler van ADO Den Haag) komt er vandaan.

Kritisch
La Ling toonde zich vorig jaar november zeer kritisch over het beleid van Van den Boog. ‘De Ajax-cultuur wordt in Amsterdam veelal verloochend; onder meer qua speelstijl en bedrijfsvoering. In tien jaar tijd is honderd miljoen verdampt. In zo’n geval spreek je over mismanagement’, sprak de Hagenaar harde woorden in De Telegraaf.

‘Op het veld zie je bij Ajax geen aanvallend voetbal met vleugelspelers, door zelf opgeleide voetballers, aangevuld met jonge talentvolle aankopen. Terwijl Ajax met die visie structureel succes boekte en het spelers voor veel geld kon verkopen aan topclubs in andere Europese landen’, ging La Ling verder.

‘De bestuurders en directeuren door de jaren heen zijn verantwoordelijk. Passanten vaak, zonder voetbalachtergrond. Die wijzen allemaal naar elkaar, maar de huidige directeur Rik van den Boog is ervoor verantwoordelijk dat er niets met de technische aanbevelingen uit het rapport Coronel wordt gedaan. Dat Theo van Duivenbode en Stanley Menzo, samenstellers van de technische paragraaf, afstand nemen van het huidige beleid zegt alles.’

Overmars
Ook Overmars was bij de Amsterdammers actief al buitenspeler. Van 1992 tot 1997 droeg hij het wit-rood-witte shirt. Momenteel is de Gelderlander manager technische zaken bij Go Ahead Eagles.

Daarnaast zit Overmars in de vastgoed. Mede hierdoor haalde de oud-aanvaller van Arsenal en FC Barcelona jarenlang de Quote 500, een lijst van de rijkste Nederlanders. Overmars kreeg in zijn tijd als spelers niet voor niets te bijnaam ‘Marc Netto’.

Cruijff en Davids
Van den Boog had op afgelopen dinsdag zijn laatste werkdag in de Amsterdam Arena. De dag erop meldde Johan Cruijff, één van de nieuwe commissarissen van Ajax, zich in de Arena. Ook Steven ten Have (beoogd voorzitter), Marjan Olfers, Paul Römer én Edgar Davids zijn door de ledenraad voorgedragen als nieuwe bestuurders.

Tot er een nieuwe bestuur is aangesteld, zal de demissionaire bestuur onder leiding van voorzitter Uri Coronel aan de leiding blijven.