Hoewel de meesten vorig jaar al zijn vertrek verwachtten, besloot Siem de Jong Ajax nog een jaar trouw te blijven. De captain wilde nog één mooi seizoen in Amsterdam draaien, om daarna te vertrekken naar een mooie club. Het afgelopen seizoen zat echter niet mee voor de aanvoerder, die daardoor flinke twijfels heeft gekregen over zijn toekomst: “Ik had gehoopt een topseizoen te draaien en dan op een mooie manier te vertrekken”, zegt De Jong tegenover Sp!ts. “Nu wordt het natuurlijk wel wat lastiger om weg te gaan. Ik had het me wel iets anders ingebeeld.”

Toch blijft De Jong benadrukken dat hij van plan is Ajax deze zomer te verlaten: “Het is altijd de bedoeling geweest om na dit seizoen te vertrekken. Vorig jaar wilde ik alleen vertrekken als er bepaalde clubs kwamen.” Omdat hij veel aan de kant stond dit seizoen, beseft hij ook dat die ‘bepaalde clubs’ waarschijnlijk niet gaan komen: “Nu zal ik iets breder kijken en moet ik misschien iets minder selectief zijn.”

Voor wie Siem de Jong liever nog een jaar is Amsterdam ziet voetballen, is er toch nog wat hoop: “Een andere optie is om een jaar bij te tekenen om te wachten op een mooiere club”, geeft hij toe. Mocht de aanvoerder vertrekken, dan heeft hij waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd in het wit-rood-wit al gespeeld. Een rentree in de wedstrijd tegen NEC lijkt hij niet te halen: “We zullen het de komende dagen gaan zien. Maar er zullen deze week met alle huldigingen niet zoveel serieuze trainingen meer zijn, dus het wordt krap. Dat is jammer.”

Het contract van De Jong bij Ajax loopt nog tot eind juni 2015. Dit seizoen kwam hij slechts 18 keer in actie, waarbij hij 7 keer scoorde. De Jong is één van de vier spelers die bij alle 4 de kampioenschappen van de afgelopen jaren in de selectie zat.