Het lijken 2 onbeduidende potjes in de zestiende finale van de Europa League vanavond: Inter – Rapid Wien en Red Bull Salzburg – Club Brugge. Maar niets is minder waar, want Oostenrijk is dé concurrent van Nederland op de UEFA-ranglijst. Nederland zal Oostenrijk voor moeten blijven, want dan is de Nederlandse kampioen van 2019/2020 verzekerd van een plekje in de Champions League. We zetten de scenario’s op een rijtje.

Rapid Wien verloor vorige week in eigen huis het heenduel met 1-0. Red Bull Salzburg ging vorige week op bezoek in Brugge en verloor daar met 2-1.

Beide Oostenrijkse ploegen verliezen

Dit is het meest gunstige scenario voor Nederland. Als beide Oostenrijkse ploegen vanavond verliezen, zijn ze uitgeschakeld in de Europa League en pakken ze dit seizoen dus geen punten meer. Nederland heeft op dit moment een minimale voorsprong op de UEFA-ranglijst. Ajax mag dan verliezen in Madrid om de Nederlandse plek op de ranglijst te behouden. Goed nieuws dus, al zal ook dat weer stof doen opwaaien. De KNVB besloot Ajax – PEC Zwolle te verplaatsen, zodat Ajax meer tijd heeft om zich voor te bereiden op Real Madrid – Ajax. Dat alles met de gedachte aan het Nederlandse coëfficiënt in het achterhoofd…

Minimaal 1 Oostenrijks gelijkspel

Als één van de twee Oostenrijkse ploegen vanavond gelijk speelt, ziet het scenario er alweer anders uit. De voorsprong van Nederland op de ranglijst is zo minimaal, dat tegenover een Oostenrijks gelijkspel ook een gelijkspel van Ajax moet staan. Weten zowel Rapid Wien als Red Bull Salzburg er vanavond een gelijkspel uit te slepen? Dan moet Ajax in Madrid winnen om de Nederlandse plek op de UEFA ranglijst vast te houden.

Eén Oostenrijkse overwinning

Een Oostenrijkse overwinning betekent dat Ajax ook minimaal moet winnen van Real Madrid op 5 maart. Als het bij 1 Oostenrijkse overwinning blijft, mag Ajax vervolgens zelfs uitgeschakeld worden. Maar de Oostenrijkse overwinning genoeg zijn om door te gaan in de Europa League, dan mag deze ploeg wel alleen nog maar verliezen.

Twee Oostenrijkse overwinningen

Winnen Rapid Wien en Red Bull Salzburg vanavond beiden? Dan wordt het voor Ajax een hele zware opgave om de Nederlandse eer hoog genoeg te houden. Ajax moet dan winnen én doorgaan én in het vervolg van het toernooi waarschijnlijk ook nog wat punten pakken. Een meer dan pittige opgave dus.