Naci Ünüvar wordt gezien als een groot talent. De aanvallende middenvelder komt momenteel als D-junior al uit voor de C2 (onder 14), waarmee hij afgelopen zaterdag kampioen werd. Het 12-jarige talent droomt ervan om ooit in de Amsterdam ArenA te mogen spelen. “Ik heb nog een lange weg te gaan en wil me nu gewoon elk jaar verder ontwikkelen. Mijn droom is natuurlijk om ooit in de ArenA te mogen spelen. Vroeger toen ik bij OFC speelde, zei ik altijd tegen mijn vader: ‘Ik heb 3 dromen: een kleine, een grote en een supergrote. De kleine was toen om ooit bij Ajax te voetballen, mijn grote droom is om Ajax 1 te halen en de supergrote droom is om ooit bij Real Madrid te spelen’”, vertelt Ünüvar in gesprek met Ajaxinside.

Hype

Ondanks zijn leeftijd zal menig Ajax-fan Ünüvar wel eens langs hebben zien komen op het internet, op social media of op YouTube. Vader Ayhan vertelde daar bijna een jaar geleden aan Ajax1.nl het volgende over: “Het liefst zou je als ouder je kind voor dit soort ‘gehype’ willen beschermen, maar aangezien de jeugd van tegenwoordig allemaal een smartphone heeft, is toegang tot internet en sociale media altijd binnen handbereik. Dus ja, het is een uitdaging om te voor zorgen dat je kind niet naast zijn schoenen gaat lopen, maar Naci is erg nuchter en gaat hier goed mee om. Zo nu en dan hebben we een ‘come to Jesus moment’, zodat hij beseft dat dit soort actiebeelden niets betekent. Ik geef hem dan mee dat hij elke training en wedstrijd alles moet geven en de nodige stappen moet maken.”

Video’s

Ondanks al dat ‘gehype’ gaat het 12-jarige talent daar zelf heel volwassen mee om. “Er zijn een aantal video’s van mij gemaakt. Ik vind het wel leuk om naar mijn beelden te kijken, maar soms vind ik die aandacht wel overdreven en begrijp ik het niet omdat het voor mij normaal is wat ik doe. Mijn vader en neef zeggen dat dit vaak gebeurt als je ergens goed in bent, maar dat mensen je ook snel vergeten als het minder gaat. Ze helpen mij altijd en proberen mij scherp te houden”, vertelt hij.

Turkije

Ünüvar is niet alleen bekend bij veel Ajax-fans, maar ook in Turkije weet men het bestaan van het talent af. Een jaar geleden speelde Naci met zijn team een jeugdtoernooi in Turkije, waar hij met zijn Turkse-roots op een ongekende manier in de spotlights kwam te staan. “De aandacht die Naci kreeg in Turkije was absurd en niet gezond voor een jongen van elf”, vertelde zijn vader destijds aan Ajax1.nl. “Ik denk dat het vooraf moeilijk in te schatten was. Maar gezien de media-aandacht vooraf aan het toernooi was het enigszins wel te verwachten. Ik denk dus achteraf dat het verstandiger was geweest als Naci niet had deelgenomen aan het toernooi in Turkije. Daarentegen hebben de trainers, begeleider en fysio hun best gedaan om Naci weg te houden van de media en toeschouwers in Turkije.”

Zelf kijkt Naci ook met gemengde gevoelens terug op dat toernooi. “In het begin vond ik het wel leuk. Mensen die ik niet kende vroegen hoe het met me ging, wilden met me op de foto en zeiden dat ik voor het Turkse elftal moet gaan kiezen als ik groot ben. De openingsceremonie van het toernooi moest ik doen met de baas van de Turkse voetbalbond. Maar op een gegeven moment vond ik het wel irritant worden, want ik werd overal gevolgd en werd lastiggevallen. (…) Er kwamen zelfs mensen naar het hotel voor mijn shirt en een grote Turkse sportzender wilde een interview met me doen. Dit mocht niet van mijn vader.”

Nouri

Naci ziet in Abdelhak Nouri een voorbeeld. Hij hoopt dan ook dat Nouri snel in het eerste mag spelen. “Ik ben ook niet zo groot waardoor ik slim moet zijn en goed positie moet kiezen. Hij is als voetballer maar ook als persoon een voorbeeld voor mij. Ik hoop dat hij Ajax 1 haalt. Hopelijk kan ik mezelf blijven ontwikkelen en ooit zo goed kan worden als Nouri. Ik vind hem heel technisch en het valt me op dat hij ook altijd slim loopt. Hij is ook erg creatief. Zo voetbal ik ook”, spreekt Ünüvar lovend over Nouri.

Ondanks zijn leeftijd maakte Naci al een aantal mooie hoogtepunten mee. “Ik denk dat ik de internationale toernooien en het landkampioenschap vorig jaar met de D1 als mijn mooiste momenten zie. Samen natuurlijk met het feit dat ik te horen kreeg dat ik werd doorgeschoven naar de C2 tijdens mijn eindgesprek vorig jaar.”

Broertje

Sinds dit jaar speelt ook Naci’s broertje Emre in de jeugdopleiding van Ajax. Het 12-jarige talent is trots op zijn broertje, die nu in de F-jes speelt. “Ik ben erg blij dat hij nu bij Ajax speelt en heel erg trots op hem. Toen ik bij OFC speelde, ging hij altijd mee naar mijn wedstrijden en wilde hij mijn Ajax trainingskleding aan. Die waren natuurlijk veel te groot voor hem.”

Lees hier het hele interview (juni 2015) met Ayhan Ünüvar terug.