© Proshots

Vaclav Cerny raakte in oktober in de bekerwedstrijd tegen ASV De Dijk (1-4) geblesseerd. De aanvaller scheurde de voorste kruisband in zijn rechterknie af en daardoor was het al einde seizoen voor hem. Afgelopen woensdag zagen we de vleugelspeler weer terug op het veld. De tranen die hij had nadat hij van het veld werd gedragen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor pretogen.

Voor Cerny voelt het geweldig om weer terug op het veld te zijn, vertelt hij aan AjaxLife. “Dit is echt een speciale maand voor mij, want ik begon vier weken geleden weer met veldwerk en de bal op gras. Op echt gras. Ik heb dat zo ongelooflijk gemist, zonder overdrijven. Ik ben zo blij dat ik weer conditie kan opbouwen met een bal aan de voet”, aldus Cerny. Ook het durven schieten, springen en landen op zijn geblesseerde been gaat prima en dat is een opluchting. “Ik durf ook vol te kappen en draaien met een bal, net als voor mijn blessure. Dat voelt echt heel fijn. Je hebt ook gevallen waarbij het veel langer duurt voor iemand weer vol een bal durft te raken. Daar heb ik gelukkig geen last van.” Cerny is alleen niet bezig met het aangaan van duels. “Dat komt pas als ik weer met de groep meetrain en zo ver ben ik nog niet. Dat zal ik echt weer moeten opbouwen, maar ik ben voor nu heel blij hoe het gaat.”

Tijdens zijn revalidatie is de Tsjech vier kilo pure spiermassa aangekomen in vijf maanden tijd. “Dat is best veel voor mij, want ik kom niet zo makkelijk aan. Ik wil natuurlijk wel lichtvoetig blijven als buitenspeler en dat blijf ik ook, maar ik kon fysiek wel wat extra’s gebruiken en dat is me nu gelukt. Daar ben ik ook heel blij mee.” Cerny is op dit moment twintig jaar en op zo’n leeftijd hoor je natuurlijk op het veld te staan. Toch ziet de aanvaller ook iets positiefs aan deze blessure.  “Ik heb echt hele moeilijke dagen gekend, dat zeg ik je eerlijk. Ik dacht op sommige momenten: ben ik nog wel een voetballer? Je voelt je dan soms een beetje alleen. Daarom probeerde ik soms naar de jongens hier te gaan om de contacten te onderhouden. Niet te vaak hoor, maar ik wilde bij de groep betrokken blijven. Het teamgevoel miste ik soms wel. Maar ik kwam erachter dat het ook een positieve kant heeft dat ik deze blessure heb opgelopen. Dat klinkt misschien heel raar, maar je leert er gewoon heel veel van. Ik denk echt dat ik hier sterker uitkom. Ik weet op voorhand niet hoe het voetballen straks weer gaat, maar ik heb wel het gevoel dat ik veel sterker ben geworden, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Daarin moet ik eerlijk zijn naar mezelf. En dat wil ik mensen ook laten zien, eindelijk. Een heel seizoen lang.”

Aankomende maandag vertrekt de selectie naar Duitsland voor een trainingskamp. Voor Cerny komt deze te vroeg. “Ik ben gewoon nog niet zo ver. Met mijn blessure ben je wel echt acht of negen maanden zoet. Ik ga nu naar de zevende maand. Ik heb dus nog even tijd. Ik ben al zo ver gekomen. Tot dusver verliep de revalidatie ontzettend goed en volgens plan. Ik wil nu niet te vroeg beginnen.”

Cerny heeft nog niet met Erik ten Hag gesproken over zijn rol, maar als hij zou moeten kiezen tussen het spelen op links of rechtsbuiten dan is hij duidelijk. “Als ik echt moet kiezen, dan kies ik voor rechts. Maar toen ik in de C’tjes speelde, was ik puur linksbuiten. Ik werd een beetje rechtsbuiten in de A1 en bij Jong Ajax, maar in principe kan ik aan allebei de kanten goed uit de voeten. Het maakt me echt niet zo veel uit.”