Vak410 is de komende periode niet aanwezig bij de uit- en thuiswedstrijden van Ajax. De sfeermakers zijn niet te spreken over de gang van zaken rondom de wedstrijd tegen PSV.

Een grote groep supporters van Vak410 ging voor het duel in de Amsterdam ArenA naar De Toekomst om aandacht te vragen voor het supportershome dat begin dit jaar in vlammen op ging. Volgens Vak410 heeft Ajax nog steeds geen concrete plannen gemaakt voor een nieuw supportershome en in totaal werden 126 supporters opgepakt die en aantal dagen werden vastgehouden. Vak410 vindt het optreden van Ajax en de politie buiten alle proporties en komt met een verklaring. Ook Ajax komt met een toelichting.

Verklaring Vak410: Ajax nieuws Ajax1.nl

Voor Ajax-PSV zijn 126 AJAX supporters opgepakt op sportpark de Toekomst. Breed uitgemeten in de sensatiebeluste pers. Dat men daarbij de waarheid volledig onrecht aan doet is een logisch gevolg van het feit dat er van de feitelijke gebeurtenissen nou niet bepaald een mooi sensatieverhaal gemaakt kan worden.

Het optreden van AJAX en vooral politie/OM is voor ons de druppel. Camerabeelden op de Toekomst zijn direct te zien in de Arena, door zowel veiligheid, AJAX als politie. Het was voor deze partijen dus direct duidelijk dat het overgrote deel van de groep door een openstaand hek liep en de kantine van de toekomst binnenliep. Een kantine waar géén besloten vergadering was en waar niemand heeft gevraagd of men wilde vertrekken. In plaats van in gesprek te gaan of te vragen of we wilden vertrekken is er besloten 126 man op te pakken en 3 dagen vast te houden met verdenking van openlijke geweldpleging tegen een hek en huisvredebreuk. Bij elke andere situatie zou zijn gekozen voor een identiteitscheck in plaats van de buitensporige maatregelen die nu zijn gekozen. Minimaal 100 Ajax supporters hebben volledig onschuldig drie dagen vast gezeten met alle gevolgen van dien. Het lijkt op een bewuste actie om supporters, zowel in privé – als in werksituaties, flink te schaden.

Na uitgebreid onderling overleg hebben we besloten over te gaan tot een voorlopig boycot van zowel uit als thuiswedstrijden. Er zullen geen doeken hangen, geen drums zijn en het podium zal worden verwijderd. Doel van het boycot is om een signaal af te geven dat de werkwijze van de bewuste zondag schandalig is. Blijkbaar zijn we als (fanatieke) voetbalsupporters vogelvrij. We zullen via onze website en social media per wedstrijd een locatie bekend maken waar we gezamenlijk de wedstrijd zullen gaan bekijken. Gewoon als Ajacieden en VAK410’ers onder elkaar. Zonder problemen, net zoals voor ons de dag van Ajax-PSV begon. Als VAK410 kunnen en willen we deze rechtsongelijkheid en schandalige aanpak van voetbalsupporters gewoonweg niet accepteren.

Of gaan we dit allemaal een normale gang van zaken vinden en plannen we na elke AJAX wedstrijd maar 3 extra vrije dagen in? Want je weet maar nooit…..

 

Ook Ajax heeft een verklaring rondom om de gebeurtenissen van die zondag op de officiële website van de club geplaatst.

Verklaring Ajax: Vak410

Ajax is, evenals de andere betrokken partijen, voorstander van de realisatie van een nieuw supportershome. Hierover is afgelopen week gesproken met afvaardigingen van de supporters. Ook zijn op korte termijn weer gesprekken gepland met onder andere de politie, de gemeente/burgemeester en het Openbaar Ministerie (OM).

Ajax is bereid om zowel financieel als operationeel ondersteuning te bieden, zoals ook in vorige situaties het geval was. In bestuurlijke zin zal de club geen rol hebben bij bijvoorbeeld de exploitatie. Voor de club en haar partners is het van belang dat het home gerund wordt door een stichtingsbestuur, dat een breed draagvlak onder de supporters geniet en waarvan duidelijk en aantoonbaar is dat er geen notoire criminele (bij)bedoelingen zijn. Ajax wil een supportershome voor alle Ajax-supporters. Een locatie aan de zuidzijde van het stadion geniet de sterke voorkeur van alle betrokken partijen. Vervolggesprekken hierover waren reeds gepland.

Bezetting kantine

In dat licht bezien was Ajax in negatief opzicht verrast door de bezetting van de kantine van sportpark de Toekomst, enkele uren voor de aftrap van Ajax – PSV op zondag 4 oktober jl. Het jeugdcomplex en de sportkantine waren gesloten voor het publiek. Op de velden werden clinics gegeven, deze waren slechts toegankelijk voor de deelnemers en hun ouders en begeleiders. Dit is middels borden bij de toegangspoort en door de aanwezigheid van een beveiligingsmedewerker met een deelnemerslijst duidelijk gemaakt.

Desalniettemin heeft een groep personen zich, voor een deel door gebruikmaking van geweld, onrechtmatig toegang weten te verschaffen tot het (gesloten) clubhuis. Hierbij is tevens het toegangshek vernield (zie videobeelden) en zijn daarnaast eigendommen van Ajax weggenomen. Alle aanwezigen zijn door de politie aangehouden.

Ajax heeft besloten alle betrokkenen de toegang tot sportpark De Toekomst tot het einde van het lopende seizoen te ontzeggen. Personen die zich aantoonbaar schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten zullen conform de reguliere procedure door het OM bij de KNVB worden aangemeld voor een landelijk stadionverbod.

Ajax1.nl betreurt dat één en ander zo uit de hand is gelopen en hoopt dat Vak410 en Ajax op korte termijn tot elkaar kunnen komen. Wij trekken geen partij maar zijn wel van mening dat er zo snel als dat mogelijk is een nieuw supportershome moet komen en wij hopen dat de sfeermakers van Vak410 weer snel in de Amsterdam ArenA te horen en te zien zijn.